voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Aruba

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rapport voor Aruba
cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
zomerzon
winterzon
wintersport
winkelen
prijspeil
veiligheid
Beoordelingen op basis van informatie op diverse beoordelingssites en eigen ervaringen. Maximum is vijf sterren.
... meer beoordelingen

Aruba informatie

belangrijke plaatsen & streken
bezienswaardigheden
feiten & cijfers
geld
informatie
kraanwater
landkaart
meer over Aruba
risico's
reizen naar Aruba
spreekbeurt
taal
vliegtijd
telefonie

  Aruba

Aruba is een land gelegen in het Caribisch gebied. Veel ouderen onder ons zullen nog geleerd hebben dat Aruba één van de zes eilanden was van de Nederlandse Antillen. Sinds Aruba op 1 januari 1986 een autonoom en zelfstandig land werd binnen het Koninkrijk der Nederlanden scheidde het zich politiek en economisch af van de vijf andere eilanden. De man die een belangrijke rol heeft gespeeld in de onafhankelijkheid van Aruba is Betico Croes. Hij is degene die ervoor gezorgd heeft dat Aruba in 1986 eindelijk de Status Aparte kreeg, waardoor het eiland eindelijk onder de invloed van buureiland Curaçao uit kwam. Zuur is het feit dat Betico Croes niet de eerste president van Aruba werd, maar de verkiezingsstrijd verloor waarna een zwaar verkeersongeluk kreeg op de avond dat de Status Aparte gevierd werd. Na een diep coma van bijna elf maanden overleed deze man die in de ogen van veel Arubanen tegenwoordig nog gezien wordt als de grote bevrijder. Jaarlijks wordt op 25 januari door middel van een feestdag (Betico Croes Dag) herdacht wat deze man voor het eiland betekend heeft.

Prachtige palmenstranden op Aruba

Economische groei
De zelfstandigheid heeft Aruba geen windeieren gelegd. Het beleid dat de afgelopen decennia gevoerd is heeft ertoe geleid dat Aruba een welvarend land is dat een voorbeeld genoemd mag worden voor veel andere eilanden in de regio. Armoede en werkloosheid komen op Aruba vrij weinig voor. Het gemiddelde inkomen van Arubanen behoort tot het hoogste in het gehele Caribisch gebied. De welvaart dankt het land aan het toerisme. Tot de jaren tachtig was de olieraffinaderij in San Nicolas de motor achter de economie op Aruba. Echter is men al in de jaren vijftig begonnen aan wat nu uitgegroeid is tot een zeer bloeiende toeristenindustrie. Met de hotels in het overwegend luxe segment heeft men een publiek naar zich toe weten te trekken dat bereid is te betalen voor kwaliteit. Een redelijk deel van de inkomsten is geïnvesteerd in het verbeteren van het eiland, maar vooral ook in het verzorgen van goede voorzieningen voor de lokale bevolking. Dit beleid heeft ervoor gezorgd dat Aruba een goed georganiseerd, veilig en schoon land is waar mensen graag wonen en werken. Het positieve effect hiervan is dat de Arubaan gemiddeld genomen gelukkig is met zijn/haar leven en dat ook uitstraalt naar buiten toe. Dit draagt nog eens extra bij aan de goede relaxte vibe die op Aruba heerst.

 

Oranjestad

Vakantiebestemming
Het toerisme op Aruba richt zich vooral op Amerikanen. Gemiddeld is ongeveer negentig procent van alle toeristen op het eiland afkomstig uit de Verenigde Staten. Dat heeft onmiskenbaar haar uitwerking op de sfeer die op het eiland heerst, op de manier waarop hotels ingericht zijn en op de menukaarten van de restaurants. Liefhebbers van het echte Caribische gevoel (wat dat ook mag zijn) vinden Aruba soms té clean, té georganiseerd, té Amerikaans. Voorstanders vinden het juist een groot pluspunt dat Aruba Amerikaanse invloeden kent, want dat zorgt voor veiligheid en een fraai eiland. Je merkt dan ook dat Aruba vaak duidelijke voor- en tegenstanders kent. De vraag is of het imago van Aruba nog wel van deze tijd is. De laatste jaren zijn er verschillende leuke boutiquehotels op Aruba bij gekomen, waar je de echte sfeer van het eiland kunt voelen.

 Wie zich niet stoort aan de hoeveelheid Amerikanen in de hotels (en waarom zou je?) die heeft in Aruba een bijna perfecte vakantiebestemming. Het bijna constante mooie warme weer, de prachtige langgerekte stranden en de vriendelijke bevolking zorgen ervoor dat je een prima vakantie kunt vieren op Aruba. Het enige nadeel is dat het een relatief klein eiland is (wat betreft grootte wordt het vaak vergeleken met Texel), waar buiten het genieten van strand, zee en zon te weinig te beleven is. De vraag is echter of deze constatering wel eerlijk is, want Aruba biedt genoeg bezienswaardigheden en activiteiten om het zwemmen en zonnen af te wisselen met andere zaken. Aruba is gemiddeld genomen geen goedkope plek om een zonvakantie te vieren, als je het bijvoorbeeld vergelijkt met Curaçao. Wie buiten het hoogseizoen reist die moet zeker wel wat goedkope Aruba aanbiedingen kunnen vinden.
Wat op Aruba wel ontbreekt zijn grote archeologische vindplaatsen, mystieke tempels of fascinerende jungles die je op sommige andere vakantiebestemmingen wel aantreft. Wie dat zoekt moet een vakantie naar Thailand, Mexico of een ander groot tropisch land boeken.

Prijsniveau
Aruba is geen goedkope vakantiebestemming. Dat merk je vaak al bij het boeken van de vliegtickets, die meestal net wat duurder zijn dan de vliegtickets naar buurland Curaçao. Ook de hotels op Aruba liggen prijstechnisch boven het gemiddelde. Bij de accommodaties merk je dat de prijzen beginnen bij gemiddeld en oplopen naar hoog. Echt goedkope accommodaties zijn er niet zoveel te vinden op Aruba. De kans dat je rijke toeristen aantreft is dan ook vele malen groter dan de kans dat je een backpacker aantreft. Het idee dat het allemaal duur is, klopt echter ook niet. Er zijn voldoende leuke middenklasse hotels te vinden. Vanuit Nederland is er ook een redelijk aanbod van betaalbare pakketreizen naar Aruba. Natuurlijk betaal je meestal meer dan een soortgelijk hotel in Griekenland of Spanje, maar dat ligt dan ook vooral aan de prijs voor de vlucht naar Aruba. Dat Aruba prijziger is dan buureilanden merk je in de kleinere dingen. Excursies kennen dollarprijzen die aan de hoge kant liggen. Eten en drinken zitten wat betreft prijs vrijwel altijd aan de hogere kant. Echt goedkope eettentjes zoals je die op Curaçao wel volop aantreft zie je op Aruba niet zoveel. Hier overheersen de restaurants die zich vooral op de toeristen richten. Het mooie aan Aruba is dat het eten in de regel een goede prijs/kwaliteitverhouding kent. Voor de duurdere gerechten worden vaak ook mooiere, beter ingrediënten gebruikt. Wie bijvoorbeeld ossenhaas bestelt die krijgt een prachtig stukje Zuid-Amerikaans rundvlees voorgeschoteld.

Genieten op het water

Stranden
Aruba’s meest waardevolle bezit zijn de tropische witte zandstranden, die verspreid over de zuidwestkust liggen. De twee grootste zandstranden, Eagle Beach en Palm Beach, zijn de belangrijkste locaties waar het toerisme zich geconcentreerd heeft. Het ooit zo rustige Palm Beach is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de drukste stranden in het hele Caribisch gebied. De high rise hotels die hier staan behoren tot de beste hotels van het eiland. Wie iets minder massaal wil genieten van een vakantie op Aruba die kan beter een accommodatie bij Eagle Beach zoeken. Minder levendig, eerlijk gezegd ook iets minder mooi (minder palmbomen), maar heerlijk voor mensen die in rust van het strand willen genieten vlak bij hun hotel of appartement. Een aanrader is ook het in het zuidoosten gelegen Baby Beach, waar het witte zandstrand zeer geleidelijk overgaat in een felblauwe warme zee. Wie Baby Beach wil bezoeken die zal in de auto moeten stappen, want hier staan (nog?) geen hotels.


Aruba routekaarten en landkaarten

belangrijke plaatsen & streken

Oranjestad hoofdstad van Aruba
Palm Beach de grootste concentratie aan hotels vind je hier
Eagle Beach het tweede strand van Aruba wat betreft drukte
San Nicolas de vroegere motor van de Arubaanse economie

bezienswaardigheden

California Lighthouse vuurtoren aan de westpunt met fraai uitzicht over Aruba
Hondenkerkhof unieke begraafplaats vlak bij Baby Beach
Alto Vista kleine kapel aan de noordkant van het eiland
Flamingo Beach tropisch strand met loslopende flamingo's
Palm Beach hét strand van Aruba
Charlie's Bar de bekendste horecagelegenheid van Aruba, gelegen in San Nicolas
Butterfly Farm zie hoe vlinders gekweekt worden en leven
Baby Beach ideaal strand voor families en snorkelaars
Donkey Sanctuary ezelopvang
Rotsformaties de rotsformaties van Casibari en Ayó zijn unieke natuurverschijnselen
Renaissance Marketplace de populairste horeca-mall in Oranjestad
Atlantis Submarine duikboot die je meeneemt naar een diepte van ongeveer veertig meter
Arikok natuurpark ongerepte savanne in het oosten van Aruba
Fort Zoutman het eerste stenen gebouw op Aruba
Royal Plaza Mall typisch Caribisch winkelcentrum
meer Aruba bezienswaardigheden top 10 bezienswaardigheden Aruba
top 10 bezienswaardigheden Oranjestad

feiten & cijfers

Hoofdstad: Oranjestad
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Oppervlakte: 180 km²
Aantal inwoners: ruim honderdduizend
Belangrijkste religies: Rooms-Katholiek (82%)
taal
Officiële talen: Nederlands en Papiaments
Belangrijkste spreektalen: Engels, Papiaments, Nederlands en Spaans
Met toeristen wordt vooral Engels gesproken. Als men aan uw accent hoort dat u Nederlands bent en men zelf de Nederlandse taal machtig is, dan zal men automatisch overschakelen op Nederlands.
geld
Munteenheid: Arubaanse florin (officieel); de Amerikaanse dollar wordt ook algemeen geaccepteerd.
Valuta code: AWG
Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina
Geldautomaten: Aruba telt voldoende geldautomaten. Let op wat je pint: de ATM's kunnen zowel florins als dollars uitspugen
Creditcards: de grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina
Fooien in restaurants: een fooi van 15% over de totaalrekening wordt als minimum gezien. Sommige restaurants voegen dit bedrag al toe aan de rekening ("tip" of "gratuity")
kraanwater
Het kraanwater in Aruba is uitstekend drinkbaar. Het leidingwater wordt gedestilleerd uit zeewater en is relatief duur.
telefonie
De landcode om naar telefoonnummers in Aruba te bellen is 00297 of +297.
Vanuit Aruba naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer. Voor België is dit 0032 of +32.
Bij het gebruik van een landcode moet u altijd de eerste 0 (nul) van het te bellen nummer weglaten.
Het mobiele netwerk op Aruba is van goede kwaliteit met een hoge dekkingsgraad.
Nederlands toestel/abonnement gebruiken? Lees de mobiele telefoon informatie.
risico's
Terreuraanslagen: laag risico
Orkanen: laag risico
Aardbevingen: vrijwel geen risico
Reizigersdiarree: laag risico
Malaria: geen risico
Geweldadige demonstraties: vrijwel geen risico
Geweldadige overvallen:
  laag risico
Staatsgrepen: vrijwel geen risico
Ontvoeringen van toeristen: vrijwel geen risico

Lees meer informatie over veiligheid en het actuele reisadvies

reizen naar Aruba
Vliegen: vanuit Nederland kun je zowel met KLM als met ArkeFly naar de internationale luchthaven van Aruba (Reina Beatrix) vliegen
Treinreizen: per trein naar Aruba reizen is niet mogelijk
Met de auto: met de eigen auto naar Aruba reizen is niet mogelijk
vliegtijd
De vliegtijd of vluchttijd naar Aruba vanaf Amsterdam Schiphol Airport:
Aruba Reina Beatrix Airport  ± 9:30 uur

Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

Lees alles over vliegtijden / vluchttijden

spreekbeurt
Wil je een werkstuk over Aruba maken of een spreekbeurt over Aruba houden? Je kunt natuurlijk een spreekbeurt over Aruba downloaden als je dat wilt. De kans is echter groot dat de leraar ontdekt dat je je spreekbeurt van het internet geplukt hebt. Ons advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. De informatie over Aruba op onze site zal je daar zeker bij helpen. Met onze spreekbeurttips zorg je ervoor dat jouw spreekbeurt over Aruba een goed cijfer scoort.
meer over Aruba
Aruba bezienswaardigheden top 10
Aruba informatie
Aruba informatie
Aruba nieuws & tips
Aruba toerisme
Aruba voor beginners
bijzondere plaatsen op Aruba
... meer handige sites

informatie over plaatsen in Aruba:
Oranjestad
Oranjestad startpagina
... meer steden

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen