voorpagina ● landenlinks  ● contact

landen informatie
Informatie over alle landen ter wereld vind je op www.landen.net

handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


invloed van het weer
Een factor die vrijwel zelden verwerkt wordt in de beoordelingen op beoordelingssites is het weer. Parijs op zonnige dagen roept een heel ander gevoel op dan dezelfde stad in de stromende regen. Voor een zonbestemming geldt dit nog meer. Aruba of Dubai in de stromende regen zal waarschijnlijk minder goed beoordeeld worden dan een zelfde plek als het heerlijk zomers weer is.
Het is daarom van belang om naast de beoordelingen ook te kijken wat voor weer je mogelijk kunt verwachten. De site klimaatinfo.nl geeft uitgebreide informatie over het weer en klimaat van alle landen ter wereld.

Beoordelingen

Reizigers kunnen tegenwoordig dankzij het internet over een grote hoeveelheid informatie beschikken als het gaat over reisbestemmingen en accommodaties. Vroeger moest je het vooral doen met de weinig objectieve informatie die de reisgidsen je gaven, een uittreksel uit Toeristiek via het reisbureau en verhalen van familie, vrienden en reisadviseuses. Wie nu het internet opgaat kan soms zoveel informatie terugvinden, dat je zonder ooit ergens geweest te zijn je een redelijk beeld kunt scheppen van wat je ter plaatse kunt verwachten. Deze informatie vind je op fora, op individuele sites met reiservaringen, professionele reissites, op de websites van de reisorganisaties, op boekingssites en op speciale beoordelingssites waar reizigers hun ervaringen met landen, streken, steden, hotels, appartementen en bezienswaardigheden delen. Een in Nederland erg bekende website op dat gebied is Zoover.nl, dat inmiddels op Europees niveau behoort tot de best bezochte beoordelingssites.

de waarde van een rapportcijfer
Vrijwel iedere beoordelingssite werkt met rapportcijfers. Het gemiddelde rapportcijfer is vaak niet onbelangrijk bij het kiezen van een reisbestemming of accommodatie. Een hotel dat een gemiddeld rapportcijfer van 9,4 krijgt lijkt in eerste instantie een betere keuze dan een hotel binnen dezelfde stad met een gemiddelde beoordeling van 7,5. Toch blijkt het systeem niet waterdicht te zijn en is er ook vaak sprake van appels met peren vergelijken. Het gemiddelde rapportcijfer is bijvoorbeeld gebaseerd op een gemiddelde van alle cijfers. De ligging weegt net zo zwaar als de netheid van een kamer en soms worden er zelfs onderdelen beoordeeld die voor de geïnteresseerde reiziger helemaal niet van belang zijn maar wel het gemiddelde naar boven of juist naar beneden halen.
Ook het aantal beoordelingen is van belang, want hoe meer beoordelingen de basis vormen voor het eindoordeel, des te waardevoller die beoordeling is. Zo is het mogelijk dat een uitstekend vijfsterrenhotel waar eigenlijk vrijwel alles aan klopt toch een gemiddeld rapportcijfer van slechts 6,5 krijgt omdat het gebaseerd is op twee ervaringen en beide reizigers ervan baalden dat het hotel buiten de bebouwde kom ergens in ‘the middle of nowhere’ staan. Het cijfer 1 of 2 voor de ligging haalt het gemiddelde dan zover naar beneden dat er eigenlijk een verkeerd beeld ontstaat.

 

de waarde van een beoordeling
Een nadeel van beoordelingssites is dat de gemiddelde reiziger overschat wordt op zijn of haar capaciteit om een beoordeling te geven. Dit is niet vervelend bedoeld, maar het feit dat de meeste vakantiegangers hun emotie mee laten wegen in hun beoordeling zorgt ervoor dat er soms te mild of juist te streng geoordeeld wordt. Een leuke barman die wat flirt met een tienermeisje zal ervoor zorgen dat het hotel mogelijk door deze gaste een hogere beoordeling krijgt, terwijl het hotel zelf misschien helemaal niet schoon is, de ligging beroerd is, de kamer gehorig en het eten niet aan de eisen van de warenwet voldoet. Zo zie je ook dat juist de beste hotels wat betreft luxe en service er wat betreft beoordeling vaak redelijk bekaaid vanaf komen. De prijs die betaalt wordt weegt hierin mee, maar ook het feit dat de verwachtingen soms te hoog liggen omdat het een vijfsterrenhotel betreft. Ook zie je dat juist de dure hotels soms op kleinigheden afgerekend worden omdat men (bijna) perfectie verwacht van de luxe hotels met hoge kamerprijzen. Een lekkende douchekraan, lawaai uit ernaast gelegen hotelkamers of een niet soepel verlopende incheckprocedure zal dan al snel zorgen voor een lage beoordeling, zelfs als het verder allemaal super geregeld is.

reizigersprofiel
De ene mens is de andere niet. Dat merk je ook bij hoe men een accommodatie of bestemming ervaart. Een jongere die alleen maar wil stappen en feesten op vakantie zal een rustig hotel mogelijk als saai beoordelen, een ouder echtpaar zal een hotel met veel gezinnen met jonge kinderen waarschijnlijk al snel als druk en rumoerig ervaren en een stel dat op huwelijksreis is zal een luxe vijfsterrenhotel dat zich richt op zakenreizigers waarschijnlijk als kil en zakelijk ervaren. Kijk daarom goed bij een beoordeling wie het is die het stukje geschreven heeft en probeer te kijken wat hun wensen zijn waaraan juist wel of niet voldaan is.

zo lees je beoordelingen
Probeer van je bestemming of accommodatie zoveel mogelijk verschillende reviews te lezen. Beperk je daarom niet tot één beoordelingssite maar probeer er verschillende te bezoeken. Het is verder zaak om tussen de regels door te lezen en patronen te herkennen. Als tien van de dertig gasten klagen over het eten dan is er een reële kans dat er echt wat mis is met het aanbod van voedsel. Niet onbelangrijk vinden wij zelf altijd wat internationale gasten van een accommodatie vinden. Dit omdat Nederlanders soms een andere manier van beoordelen hanteren dan bijvoorbeeld Amerikanen.

beoordelingssites
Nederlandse sites met reiservaringen en beoordelingen
toeristiek
vakantiepanel
vakantiereiswijzer
zoover
Internationale sites met reiservaringen en beoordelingen
tripadvisor
meer over beoordelingen
beoordelingssites beoordeeld
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming
 


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen