voorpagina ● landenlinks  ● contact

over ItaliŽ

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rapport voor ItaliŽ
cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
zomerzon
winterzon
wintersport
winkelen
prijspeil
veiligheid
Beoordelingen op basis van informatie op diverse beoordelingssites en eigen ervaringen. Maximum is vijf sterren.
... meer beoordelingen

ItaliŽ informatie

belangrijke plaatsen & streken
bezienswaardigheden
feiten & cijfers
geld
informatie
kraanwater
landkaart
meer over Frankrijk
risico's
reizen naar Frankrijk
spreekbeurt
taal
vliegtijd
telefonie

  ItaliŽ

ItaliŽ roept veel associaties op. Vraag mensen op straat waar ze aan moeten denken als ze het woord ItaliŽ horen en je krijgt een waslijst aan typisch Italiaanse dingen. ItaliŽ staat vooral bekend om de rijke cultuur en geschiedenis, het heerlijke eten, het temperament van de bevolking en de liefde voor mooie dingen. Niet voor niets is het juist dat heel veel mooie (design) producten hun oorsprong in ItaliŽ vinden. Als je alleen al naar de Italiaanse auto-industrie kijkt en de producten die uit deze fabrieken afkomstig zijn. Design en het oproepen van een bepaald gevoel zijn elementen die in vrijwel iedere Italiaanse auto terug komen, zelfs in massamerken zoals Fiat en Alfa Romeo. Wie zicht verdiept in meubels en accessoires voor woning en tuin zal ook zien dat de producten in het middensegment maar vooral in de hogere prijsklasse die vooral gebaseerd zijn op vormgeving en emotie vaak afkomstig zijn uit ItaliŽ. Het oog hebben voor mooie dingen is misschien wel het meest kenmerkende voor Italianen en ItaliŽ.

Eten
In ItaliŽ kun je heerlijk eten en drinken. Het bereiden en consumeren van eten lijkt soms wel hogere kunst in ItaliŽ. De puurheid receptuur en ingrediŽnten is de basis van de klassieke Italiaanse keuken, waarbij de accenten vooral bepaald worden door de streek waar het gerecht gemaakt wordt en de soms eeuwenoude familierecepten die van generatie op generatie doorgegeven worden. Wie in ItaliŽ gegeten heeft kan bijna niet anders dan verslaafd raken aan de Italiaanse eetcultuur. Zelfs mensen die in Nederland geen tomaat aanraken blijken tijdens een bezoek in ItaliŽ ineens te genieten van de tomaten in de 'insalata Caprese', op de bruschetta en verwerkt in de vele gerechten.
De Italiaanse gerechten hebben de wereld veroverd. Pizza en pasta kun je in vrijwel iedere stad en dorp in de westerse wereld eten en ook topchefs van toonaangevende restaurants verwerken de Italiaanse producten in hun menukaart. Zo behoort pasta in de vele verschijningsvormen die het heeft tot de meest toegepaste bronnen van koolhydraten in warme maaltijden.

IJs
De liefde voor eten en drinken vind je terug in meer producten. Wat te denken van consumptie-ijs? De oorspong van het ijs is terug te vinden ver in de geschiedenis, toen de Romeinen sorbet serveerden die gebaseerd was op sneeuw met fruit, honing en rozenwater. Het roomijs zoals we dat tegenwoordig kennen en wat vaak aangeduid wordt als Italiaans ijs stamt uit de vijftiende eeuw. Vanaf dat moment heeft de consumptie van ijs in ItaliŽ een flinke groei meegemaakt waarna het pas in de twintigste eeuw mondiaal een gigantisch succes werd.

Espresso
Onomstotelijk verbonden aan ItaliŽ is koffie. Wie tegenwoordig een gemiddelde koffieshop binnenloopt, waar dan ook ter wereld, ziet een vrijwel complete menukaart in het Italiaans staan: espresso, cappuccino, ristretto, caffŤ macchioto, caffŤ latte zijn enkele van de koffieproducten die overal ingeburgerd zijn geraakt. Hoewel de basis van de bereidingsmethode niet Italiaans is, zijn het wel de Italianen die rond 1900 de hedendaagse espresso verfijnden en zorgden voor de uiteindelijke naam die gebruikt wordt voor een eenpersoons kopje koffie van ongeveer 30 milliliter, dat binnen een tijd van 23 tot 28 seconden onder druk van 9 tot 10 bar (tegenwoordig vaak 14 tot 16 bar) gemaakt wordt. Alle andere varianten zijn gebaseerd op espresso, waarbij de naam aangeeft wat ermee gebeurd is (toevoegingen, andere verhoudingen). Zo is de populaire cappuccino een espresso waar gestoomde melk en melkschuim aan toegevoegd is, caffŤ lungo is een espresso die langer doorgelopen is, waardoor er meer volume en een minder krachtige smaak ontstaat en de caffŤ latte is een lungo met een evenredig deel aan warme melk.

Vakantie
ItaliŽ is een zeer populair vakantieland. Voor Amerikanen is een reis naar Europa bijna niet compleet zonder een bezoek aan ItaliŽ en ook onder Nederlanders en Belgen behoort ItaliŽ steevast tot de topbestemmingen als het neerkomt op zonvakanties, stedentrips, cultuurvakanties en een groot aantal andere soorten vakanties. In toenemende mate worden er Fly Drives naar ItaliŽ geboekt omdat dit meer vrijheid biedt. Veel vakanties in ItaliŽ worden doorgebracht op een camping in ItaliŽ. Je mag wel stellen dat kamperen in ItaliŽ enorm geliefd is als je kijkt hoeveel Nederlandse caravans je op de Italiaanse campings ziet staan. Kampeerliefhebbers weten vooral de Italiaanse meren zoals het Lago Maggiore en het Gardameer te vinden, cultuursnuivers boeken bijvoorbeeld een vakantiehuis in ItaliŽ gelegen in het prachtige Toscane en wie een stedentrip wil maken kan uit een groot aantal Italiaanse steden kiezen waaronder Rome, VenetiŽ, Napels, Florence, Verona, Palermo, Pisa en Milaan.
De Italiaanse kust leent zich prima voor een zonvakantie. Vanaf medio mei/juni zie je de drukte op de stranden toenemen. Als strandbestemming behoort ItaliŽ niet tot de meest goedkope mediterrane landen, maar wie goed zoekt die kan wel leuke zonvakantie aanbiedingen in ItaliŽ vinden.
Mocht je van plan zijn om een auto te huren in ItaliŽ, neem dan geen auto die groter is dan noodzakelijk. De centra van veel dorpen en steden kennen veel nauwe straatjes en ook de parkeerplaatsen zijn vaak niet overbemeten. Een kleinere auto maakt het je gemakkelijker in het verkeer in ItaliŽ.


ItaliŽ routekaarten en landkaarten

belangrijke plaatsen & streken

Rome hoofdstad van ItaliŽ en stad vol historische gebouwen
VenetiŽ romantische stad gebouwd op het water
Milaan modehoofdstad van ItaliŽ en populaire bestemming om te gaan winkelen
Gardameer populaire vakantiebestemming in Noord-ItaliŽ
Toscane volgens velen ťťn van de mooiste streken ter wereld
Pisa stad met de scheve toren
SiciliŽ warmste streek van ItaliŽ en thuisbasis van de Sicilaanse maffia
Florence belangrijke cultuurstad
Rimini populaire badplaats aan Adriatische kust
Lucca stad in Toscane met kenmerkend schaakbordpatroon in centrum van de stad
Bologna stad die een mix biedt van cultuur en shoppen
Genua schilderachtige havenstad in het noorden van ItaliŽ
Comomeer prachtig meer in Noord-ItaliŽ waar de jetset graag vakantie viert in dure villa's en kleinschalige hotels

bezienswaardigheden

San Marcoplein drukbezocht plein waar tevens de Basiliek van San Marco staat,  in het centrum van VenetiŽ
San Siro stadion van Internazionale en AC Milan
Toren van Pisa scheve toren die onder een hellingshoek van ongeveer tien procent staat
Dom van Florence de kathedraal van Florence behoort tot de mooiste kerken ter wereld
Canal Grande grootste en belangrijkste kanaal van VenetiŽ
Etna actieve vulkaan op eiland SiciliŽ
San Marino ministaat bij de Adriatische kust
Colosseum grootste amfitheater van het Romeinse Rijk
Sint Pietersbasiliek ťťn van de beroemdste kerken ter wereld
Dom van Milaan prachtig bouwwerk in hartje Milaan
Galleria degli Uffizi belangrijk kunstmuseum in Florence

feiten & cijfers

Hoofdstad: Rome
Regeringsvorm: republiek
Oppervlakte: 303.318 km≤
Aantal inwoners: ruim 60 miljoen
Belangrijkste religies: rooms-katholiek (90%)
taal
OfficiŽle taal: Italiaans
Belangrijkste spreektaal: Italiaans
Engels wordt beperkt gesproken; vrijwel niemand spreekt Nederlands.
Op toeristische plaatsen is de kans dat men Engels spreekt redelijk groot, ook jongeren spreken steeds vaker een redelijk woordje Engels.
geld
Munteenheid: euro
Valuta code: EUR
Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina
Geldautomaten: zijn ruimschoots aanwezig
Creditcards: de grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina
Fooien in restaurants: ongeveer 10%  is gebruikelijk
accommodaties
In bijna geen land is de diversiteit van het aanbod van accommodaties zo groot als in ItaliŽ. Langs de Adriatische kust kun je in grote badhotels verblijven, in de Toscane kun je prachtige authentieke huisjes huren die in de middle of nowhere liggen, aan het Gardameer kun je op megacampings staan en in Rome kun je heel veel geld neertellen voor een luxe hotelkamer. Dankzij internet heb je eenvoudig toegang tot alles wat ItaliŽ op het gebied van accommodaties te bieden heeft. Zo kun je via de diverse hotelboekingssites kiezen uit duizenden hotelkamers of binnen enkele minuten een appartement huren via bijvoorbeeld Airbnb.
kraanwater
Tegenwoordig is het leidingwater in ItaliŽ op de meeste plekken veilig om te drinken. Wie echter een vermelding 'Acqua non potabile' tegenkomt moet het kraanwater als drinkwater. Bij twijfel kun je beter flessen mineraalwater drinken.
telefonie
De landcode om naar telefoonnummers in ItaliŽ te bellen is 0039 of +39.
Vanuit ItaliŽ naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer. Voor BelgiŽ is dit 0032 of +32.
Bij het gebruik van een landcode moet u altijd de eerste 0 (nul) van het te bellen nummer weglaten.
Het mobiele netwerk in ItaliŽ is van uitstekende kwaliteit. In natuurgebieden en bergen kan beperkte dekking zijn.
Nederlands toestel/abonnement gebruiken? Lees de mobiele telefoon informatie.
risico's
Terreuraanslagen: gemiddeld risico
Orkanen: geen risico
Aardbevingen: laag risico
Reizigersdiarree: laag risico
Malaria: geen risico
Gewelddadige demonstraties: laag risico
Gewelddadige overvallen:
laag risico
Staatsgrepen: vrijwel geen risico
Ontvoeringen van toeristen: vrijwel geen risico

Als West-Europees land dat aangesloten is bij de Europese Unie en NAVO heeft ook ItaliŽ te maken met de algemene dreiging van terreurrisico. De kans op aanslagen is in ItaliŽ niet groter dan in Nederland.

Lees meer informatie over veiligheid en het actuele reisadvies

reizen naar ItaliŽ
Vliegen: groot aantal verbindingen, zowel rechtstreeks als met een overstap. ItaliŽ wordt ook veel aangeboden door prijsvechters, de zogenaamde low cost airlines.
Treinreizen: uitstekende mogelijkheden om per trein naar ItaliŽ te reizen, zowel per intercity als met hogesnelheidslijnen. Het eiland SiciliŽ heeft een eigen spoornetwerk dat ook vanaf het vasteland bereikbaar is. Doorgaande treinen vanuit het vasteland worden per veerboot overgebracht naar SiciliŽ. Ook SardiniŽ is per trein bereikbaar. Je moet dan naar Genua reizen per trein, met de veerboot naar Porto Torres gaan en daar verder reizen op het lokale spoornet.
Met de auto: uitstekend wegennetwerk naar en in ItaliŽ. De meest gangbare routes naar ItaliŽ gaan door Zwitserland en Oostenrijk. Houd er rekening mee dat voor beiden landen een tolvignet nodig is. Ook in ItaliŽ kent men tol, wat geÔnd wordt in de vorm van losse tol op de veel tolwegen. Vrijwel alle snelwegen in ItaliŽ bestaan uit tolwegen. Tijdens vakantieperiodes kunnen delen van routes voor flinke vertraging zorgen, zoals bijvoorbeeld de veel gebruikte Gotthard-tunnel in Zwitserland die tijdens de zomervakantie een wachttijd van vele uren op kan leveren. Ook lokale wegen in ItaliŽ kunnen erg druk zijn tijdens vakanties, zoals bijvoorbeeld de verbindingswegen tussen de plaatsen aan het Gardameer.
vliegtijd
De vliegtijd of vluchttijd naar ItaliŽ vanaf Amsterdam Schiphol Airport:
Milaan  Ī 1:30 uur
Rome  Ī 2:00 uur
Napels Ī 2:15 uur
VenetiŽ Ī 1:45 uur
Florence Ī 1:50 uur
Palermo Ī 2:30 uur
Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

Lees alles over vliegtijden / vluchttijden

spreekbeurt
Wil je een werkstuk over ItaliŽ maken of een spreekbeurt over ItaliŽ houden? Je kunt natuurlijk een spreekbeurt over ItaliŽ downloaden als je dat wilt. De kans is echter groot dat de leraar ontdekt dat je je spreekbeurt van het internet geplukt hebt. Ons advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. De informatie over ItaliŽ op onze site zal je daar zeker bij helpen. Met onze spreekbeurttips zorg je ervoor dat jouw spreekbeurt over ItaliŽ een goed cijfer scoort.
meer over ItaliŽ
DitIsItaliŽ.nl
het klimaat van ItaliŽ
ItaliŽ informatie
ItaliŽ informatie
ItaliŽ top 10
ItaliŽ voor beginners
mooiste dorpjes van ItaliŽ
... meer handige sites

informatie over plaatsen in ItaliŽ:
Amalfikust
Bologna
Comomeer
Florence
Gardameer
Gardameer
Lago Maggiore
Milaan
Milaan
Milaan
Pisa
Puglia
Rome
SiciliŽ
Turijn
VenetiŽ
Verona
... meer steden

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen