voorpagina ● landenlinks  ● contact

landen informatie
Informatie over alle landen ter wereld vind je op www.landen.net

handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


schoolvakanties
extra vrije dagen
feestdagen
regio-indeling schoolvakanties
schoolvakanties 2013
schoolvakanties 2014
schoolvakanties 2015
schoolvakanties 2016
vakantie: kerstvakantie
vakantie: voorjaarsvakantie
vakantie: meivakantie
vakantie: zomervakantie
vakantie: herfstvakantie

Extra vrije dagen

In Nederland is er sprake van een redelijk strenge leerplichtwet die geldt voor alle kinderen in Nederland van 5 tot en met 16 jaar. Binnen deze leerplichtwet staat omschreven wanneer kinderen naar school moeten gaan en wanneer ze dat niet hoeven. De regels worden door de scholen nageleefd en de ouders/verzorgers van alle kinderen in Nederland horen erop toe te zien dat hun kind(eren) naar school gaan als de leerplicht dat voorschrijft.

De regels
De leerplichtwet schrijft voor dat kinderen altijd naar school moeten als er lesgegeven wordt of er lesvervangende activiteiten onder schooltijd plaatsvinden. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regels, zoals bijvoorbeeld bij ziekte. Indien een kind te ziek is om naar school te gaan dan is verlof vanwege ziekte niet meer dan normaal. Ook in het geval van huwelijk, jubilea en overlijden van familie en bloedverwanten kan er verlof gevraagd worden conform de leerplichtregels.

Extra verlof voor vakantie
Voor een vakantie buiten de schoolvakanties worden er geen vrije dagen toegestaan. Ook is het niet toegestaan om dagen voor of na een officiële vakantie toe te voegen aan je vakantie. Argumenten zoals vliegtijden, verkeersdrukte en goedkope aanbiedingen moeten door de schooldirectie van tafel geveegd worden. Dit geldt ook voor een weekendje weg. Een lang weekend naar Center Parcs of Disneyland Parijs zul je buiten de reguliere schooltijden om moeten plannen. Helaas val je dan vaak in de extra dure weekeinden zoals met Pasen en Pinksteren.
Een uitzondering kan er indien één van de ouders seizoensgebonden werk doet en tijdens geen van de schoolvakanties binnen een jaar op vakantie kan.

Religieuze feestdagen
Voor religieuze feestdagen kan men op individuele basis verlof aanvragen. Uiteraard zal het een feestdag moeten zijn die bij de geloofsovertuiging van jouw kind hoort en dient men de vrije dag netjes binnen de gestelde termijn vooraf aan te vragen. Voorbeelden van dergelijke feestdagen zijn het joodse paasfeest, het islamitische Suikerfeest, de christelijke aswoensdag en het hindoeïstische lichtjesfeest. Een overzicht van alle feestdagen die in aanmerking hiervoor komen staan op www.leerplicht.net

schoolvakanties
Op de volgende pagina's staan de data van de schoolvakanties in Nederland:
schoolvakanties Nederland in 2011
schoolvakanties Nederland in 2012
schoolvakanties Nederland in 2013
schoolvakanties Nederland in 2014
schoolvakanties Nederland in 2015
schoolvakanties Nederland in 2016
meer over leerplicht & schoolvakanties
alles over de leerplicht
schoolvakanties Nederland
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen