voorpagina ● landenlinks  ● contact

over TsjechiŽ

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


de ideale reisperiode
De wensen van individuele reizigers kunnen flink verschillend zijn en het weerpatroon van voorgaande jaren biedt geen garantie voor hoe het weer er op een bepaald moment in de toekomst uit zal zien. Gebruik de informatie op deze site dan ook als richtlijn en niet als absolute wetenschap. Het is daarom altijd aan te raden om het huidige weer te bekijken voordat er vertrokken wordt.
Meer over weer & klimaat

 TsjechiŽ beste reisperiode

TsjechiŽ ligt op de overgangszone van een gematigd zeeklimaat naar een gematigd landklimaat. Je merkt dat het weer hier net wat wispelturiger en meer onvoorspelbaar is. Het is daarom vrij lastig om exact aan te duiden wat de beste periodes zijn om TsjechiŽ met een bepaald reisdoel te bezoeken. Eigenlijk heeft elk seizoen wel iets, waardoor het vooral aan je persoonlijke verwachtingen ligt wanneer je het beste af kunt reizen naar TsjechiŽ. De seizoenen lopen vrijwel gelijk aan die van ons. Men kent vier seizoenen, die vrijwel naadloos in elkaar overgaan. Je merkt ook in TsjechiŽ dat gemiddelde klimaatcijfers geen enkele garantie voor de toekomst bieden. Zo kun je in mei zitten te verkleumen op een terras terwijl een week later de zon ervoor zorgt dat het zwembadweer is. Wat je in vergelijking tot meer zuidelijk gelegen landen merkt is dat zowel het wintersportseizoen (in het Reuzengebergte en in Zuid-Bohemen) als het zomerseizoen korter duren.

Stedentrip

Eigenlijk hebben de meeste steden het hele jaar door hun charme. Fototechnisch is de periode april tot en met september het beste. In de periode oktober tot en met maart heb je veel te maken met schaduwen, tegenlicht, onderbelichting, weinig contrast en vooral in december en januari met grijze en ronduit donkere dagen. De beste periode om een stedentrip te boeken is dan ook van april tot en met september. Tijdens deze maanden komt de natuur ook volop in bloei te staan, wat de steden het eventjes wat meer sfeer geeft. Houd er rekening mee dat het in de maanden juli en augustus soms erg warm kan zijn in TsjechiŽ. Vooral in de steden merk je dat goed.

Musea en bezienswaardigheden

Iets waar je in TsjechiŽ zeker rekening mee moet houden is het feit dat veel bezienswaardigheden en musea alleen maar open zijn in de periode april tot en met oktober. De meeste bezienswaardigheden zijn in de winterperiode niet open voor het publiek. Ook zorgen restauraties er soms voor dat (delen van) een museum of bezienswaardigheid tijdelijke gesloten is. Zo hebben we zelf de pech gehad dat we speciaal voor de theaterzaal van het Krumlovkasteel in Českż Krumlov terugkeerden in de maand augustus, nadat we in december tevergeefs het kasteel wilden bezoeken. Domme pech zorgde ervoor dat de theaterzaal drie dagen niet te bezichtigen was vanwege restauratiewerkzaamheden.... net de periode dat wij er waren. Als je speciaal voor een bepaalde bezienswaardigheid ergens naartoe reist in TsjechiŽ dan kun je beter vooraf informeren (via internet of telefoon) of de betreffende attractie open is.

Wintersport

Het wintersportseizoen begint in TsjechiŽ ongeveer halverwege de maand december. Er zijn grofweg twee gebieden in TsjechiŽ waar je kunt skiŽn of snowboarden: het Reuzengebergte en het Sumavagebergte (bij het Lipnomeer). Sommige pistes, zoals bij Lipno nad Vltavou, worden van kunstsneeuw voorzien als het weer niet mee wil werken. Het wintersportseizoen duurt tot begin maart. De grootste kans op serieuze kou is er in de maand januari. De kans is dan ook redelijk dat het Lipnomeer dusdanig bevroren is dat je er volop kunt schaatsen.

Zomerzon

Voor zonliefhebbers die niet persť aan het strand hoeven te liggen is TsjechiŽ een prima bestemming. Vanaf juni tot medio september telt het land vrij veel zomerse dagen, waardoor kamperen, buitensporten en zwemmen uitstekend kunnen in TsjechiŽ. Vanaf de tweede helft van september neemt de kans op zomerse dagen snel af. Wie in de zomer naar TsjechiŽ gaat en allergisch is voor wespen die kan het beste de maanden augustus en september vermijden. Zowel op het platteland als in de stad kom je de meeste jaren dan redelijke wat wespen tegen. Vooral op campings in een bosrijke omgeving kun je daar veel last van hebben.

wat is de beste reisperiode?
Een beste reisperiode aanduiden is niet gemakkelijk, omdat het deels te maken heeft met persoonlijke voorkeuren, de lichamelijke conditie van de reiziger en wisselende omstandigheden. Zo zijn er wintersportgebieden waar je normaal gesproken van november tot en met april uitstekend kunt skiŽn, maar er ook jaren zijn waarbij er soms een slechte maand tussenzit. Hetzelfde geldt voor zomerse weersomstandigheden. Het moment waarop het weer een langdurig warm en zomers karakter krijgt is niet altijd gelijk. Feit is dat een zonvakantie in het noorden van Europa ondenkbaar is in januari en dat je in juli niet aan wintersport hoeft te denken in het zuiden van Europa. De beste reisperiodes zijn globale indicaties op basis van langjarige klimaatgegevens en gemiddelde voorkeuren van reizigers.
meer over beste reisperiodes
beste reisperiode per land
beste reistijd voor zonvakantie in TsjechiŽ
het klimaat van TsjechiŽ
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen