voorpagina ● landenlinks  ● contact

over TsjechiŽ

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


de ideale reisperiode
Reisadvies nodig over wat de beste reisperiode voor deze bestemming is?
Bekijk de beste reisperiodes.

 TsjechiŽ klimaat

Het klimaat van TsjechiŽ
Klimatologisch gezien ligt TsjechiŽ op een overgangszone. Het klimaat gaat eigenlijk over van een gematigd zeeklimaat (Cfb-classifcatie volgens het KŲppen-Geiger klimaatsysteem) naar een gematigd landklimaat (Dfb-klimaat). Sommige gebieden kennen een microklimaat waar vanwege de lagere temperaturen sprake is van een koel landklimaat (type Dfc). Hiervan is lokaal sprake in het Reuzengebergte, op de plekken waar de zon in de wintermaanden amper schijnt en op de hoger gelegen gebieden. Het klimaat van TsjechiŽ heeft door de ligging van het land te maken met een wispelturigheid die het soms heel lastig maakt om tot een goede weersverwachting te komen. Zo worden depressies meestal vanuit westelijke richting aangevoerd en is het vaak de vraag hoever deze systemen van lage druk en veelal regenachtig weer het vasteland van Europa in komen. Ook ligt TsjechiŽ vaak op de scheidslijn van wisselvallig weer ten westen van het land en koel (winter) of juist warm (zomer) weer in het oosten of ten zuiden van TsjechiŽ.

Klimaatzones
In TsjechiŽ komen de volgende klimaatzones voor:
Cfb - gematigd zeeklimaat
Dfb - gematigd landklimaat

Seizoenen
TsjechiŽ kent vier seizoenen. De begrenzingen van de seizoenen liggen niet vast, maar als je naar langjarige gemiddeldes kijkt dan kun je ze globaal als volgt indelen: - de winter begint in december en duurt tot eind februari of begin maart
- de lente duurt van maart tot en met mei
- vanaf medio juni tot het begin van september is het zomer
- in september koelt het af en begint het najaar (de herfst). Dit duurt meestal tot begin december als Koning Winter zich aandient en zorgt voor de eerste serieus koelere dagen en sneeuwval


een bevroren Lipnomeer in de wintermaanden - © Dimi3

Regen
TsjechiŽ is gemiddeld genomen droger dan Nederland. De droogste gebieden (o.a. rondom Praag en Brno) tellen jaarlijks gemiddeld vierhonderd tot zeshonderd millimeter neerslag. Typerend voor TsjechiŽ is dat de neerslaghoeveelheden redelijk gelijkmatig over het kalenderjaar verdeeld zijn. Statistisch gezien is de maand mei het natste, terwijl de winterperiode over het algemeen het droogste is. Vergis je niet: de lagere neerslagsom in de winter betekent niet dat het zonnig is. De periode november tot en met februari is met gemiddeld twee uur zonneschijn per dag ronduit somber te noemen.

Extra informatie
- in de periode december tot en met februari valt ongeveer de helft van alle neerslag in de vorm van sneeuw
- vanaf eind december tot medio maart kun je in TsjechiŽ aan wintersport doen
- sta er niet van te kijken als de weersvoorspellingen er soms flink naast zitten voor TsjechiŽ. Een kleine verandering in de omstandigheden kunnen soms een groot verschil in het weerbeeld opleveren.
- omdat de zomers niet te heet zijn, is TsjechiŽ erg in trek onder sportievelingen die naar TsjechiŽ komen om te fietsen, wandelen of om aan andere vormen van buitensport te doen
- uitgebreide klimaatinfo & cijfers van TsjechiŽ vind je op klimaatinfo TsjechiŽ

klimaat en weer toegelicht
Klimaatgegevens zijn gebaseerd op de registratie van het weer gedurende een langere periode (dertig jaar). De klimaatcijfers die daaruit voortvloeien zijn langjarige gemiddeldes. Op basis van deze cijfers kan het klimaat beschreven worden en ingedeeld worden binnen de klimaatclassificatie van KŲppen-Geiger.
Het weer is een momentopname waarbij vooral de temperatuur, het weerbeeld, de wind, de neerslag en de zonneschijn van een bepaald moment weergegeven wordt. De weersverwachting is een voorspelling op basis van computermodellen in combinatie met meetgegevens. De weersverwachting kan redelijk nauwkeurig zijn, maar de kans dat de experts er compleet naast zitten is altijd aanwezig, zeker in gebieden en periodes dat het weer een grillig karakter heeft.
meer over het klimaat & weer van TsjechiŽ
het klimaat van TsjechiŽ
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen