voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Zweden

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rapport voor Zweden
cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
zomerzon
winterzon
wintersport
winkelen
prijspeil
veiligheid
Beoordelingen op basis van informatie op diverse beoordelingssites en eigen ervaringen. Maximum is vijf sterren.
... meer beoordelingen

Zweden informatie

belangrijke plaatsen & streken
bezienswaardigheden
feiten & cijfers
geld
informatie
kraanwater
landkaart
meer over Zweden
risico's
reizen naar Zweden
spreekbeurt
taal
vliegtijd
telefonie

  Zweden

Samen met Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland vormt Zweden Scandinavië. Hiervan is Zweden het grootste land. De buurlanden van het land zijn in het westen en noorden Noorwegen en in het noordoosten Finland. De wateren die Zweden omringen zijn in het zuidwesten het Kattegat, in het zuidoosten de Oostzee en in het oosten de Botnische golf. Het land heeft 21 provincies en de hoofdstad is Stockholm.

Stockholm panorama
panorama van de historische binnenstad van Stockholm

Geschiedenis
De Zweedse historie start meer dan 2000 jaar geleden, met het binnentrekken van de Germanen vanuit het zuiden. Met name aan de oostkust van het land, de zuidwestkust van Finland en op de eilanden Gotland, Oland en Aland vestigden de voorouders zich. Verschillende Germaanse stammen woonden eeuwenlang in het huidige Zweden, de belangrijkste stammen waren de Gauten uit Gotaland en de Svear uit Svealand. De Saarni leefden in het noorden een teruggetrokken bestaan.

Vanuit Scandinavië vonden er allerlei plundertochten plaats vanaf de 8e eeuw. Deze werden gedaan door de Vikingen, die op zoek naar een buit waren en hierdoor de kusten van Europa afstroopten. Ook werd er veel handel gedreven. Kooplieden trokken vanuit Zweden naar de rivieren van Oost-Europa waar ze handelsposten tot aan de Zwarte Zee vestigden. Zo is het Kievse rijk gesticht. In het jaar 970 kreeg het land voor het eerst een koning, Erik de Overwinnaar. Het Noorse koninklijk huis Ynglinge stierf uit in 1319 waardoor de toenmalige Zweedse koning Magnus IV Eriksson ook koning van Noorwegen werd. Hij werd gekozen omdat hij de 2 stammen met elkaar verenigd had.

Zweden vormde in 1397 na het verval van het tijdperk van de Vikingen en de vereniging van de Gauten met de Svear samen met Noorwegen en Denemarken de Unie van Kalmar. Aan het begin van de 16e eeuw verliet Zweden de unie en voerde vele jaren bijna constant oorlog met zijn buurlanden. De Zweedse Onafhankelijkheidsoorlog slaagde uiteindelijk. Denemarken was nog altijd met Noorwegen verenigd en kon het verlaten van Zweden van de Unie niet aanvaarden. Samen gingen de 2 buurlanden als Denemarken-Noorwegen verder. Denemarken verloor vervolgens zijn macht en Zweden veroverden Skaneland van Denemarken.

Zweden kende zijn Gouden Eeuw in de 17e en 18e eeuw. Het grondgebied werd destijds met wapengeweld uitgebreid. Zweden was toen ook wel dubbel zo groot als nu en naast Finland omvatte het land ook delen van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Naties en grote delen van de Baltische staten. In 1721 gingen deze gebieden na de Zweedse nederlaag in de Grote Noordse Oorlog weer verloren en ging Finland over naar de Russische tsaar in 1809.

Noorwegen werd aan Zweden overhandigd op het Congres van Wenen aan het einde van de Napoleontische oorlogen. Dit, omdat Zweden een bijdrage aan de overwinning op het Eerste Franse Keizerrijk had geleverd. Samen vormden Zweden en Noorwegen 'de Verenigde Koninkrijken van Zweden en Noorwegen'. In 1905 scheidde Noorwegen zich weer af. Zweden was in de 19e eeuw één van de armste landen in Europa, waar veel misbruik van alcohol voorkwam. Een groot deel van de bevolking emigreerde in die tijd naar de Verenigde Staten. Tijdens de 2e Wereldoorlog bleef Zweden neutraal, wat zorgde voor tegenstrijdige handelingen. Het land is geen lid van de NAVO vanwege zijn neutraliteit, en moet zijn defensie dus zelf organiseren. Hierdoor heeft het land een aardig grote wapenindustrie. Sinds 1995 is Zweden lid van de Europese Unie met Karel XVI Gustaaf als koning van Zweden sinds 19 september 1973.

 

Economie
Vooral de dienstensector is groot in Zweden. 74 procent van de inwoners is hier werkzaam in. In de industriesector werkt 24 procent en 2 procent werkt in de landbouwsector.

Bevolking en cultuur
Zweden is een dunbevolkt land en heeft ongeveer 9.400.000 inwoners. Nagenoeg 85 procent hiervan leeft in stedelijke gebieden. Tot de 2e Wereldoorlog woonden er weinig immigranten in het land, maar dit is sterk veranderd de afgelopen 50 jaar. In Zweden zijn vooral vluchtelingen en gastarbeiders uit Oost-Europese landen, Finland, Zuid-Europa, Latijns-Amerika en Vietnam te vinden. Nog steeds bestaat zeker 90 procent van de inwoners uit Zweden. De Finnen hebben een inbreng van 2,5 procent en de overige 7,5 procent is een mix van verschillende nationaliteiten.

De Zweden kunnen afstandelijk overkomen, wat te maken heeft met hun behoefte aan privacy die ze anderen ook gunnen. Het land zelf kent weinig klassenverschillen. Alle Zweden behoren tot de middenklasse, wordt ook wel gezegd.

Een feestdag die in Zweden wordt gevierd is de terugkeer van de lente in de Walpurgisnacht. Dit feest vindt ieder jaar op 30 april plaats en er worden dan overal grote vuren ontstoken. Dit is bedoeld om boze geesten terug het bos in te jagen. Verder is er het Midzomernachtfeest, wat op de eerste zaterdag na 20 juni wordt gevierd. Er wordt dan gedanst en gegeten rond de meiboom.

Toerisme
Het meeste toeristische deel van Zweden is Stockholm. Dit is de hét cultuurcentrum en tevens de hoofdstad van het land. Ook de badplaatsen Ystad en Bastad zijn trekpleisters. Door hun milde klimaat en subtropische plantengroei zijn de Oostzee-eilanden Gotland en Oland ook populair. Jaarlijks brengen ongeveer 6 miljoen mensen een bezoek aan Zweden.

Vervoer
In Denemarken ligt de Sontbrug, wat een brug en tunnel is naar Zweden. Verder zijn er internationale veerdiensten afkomstig uit en naar Duitsland, Polen, Denemarken, Finland en Estland. Vanaf Utrecht is het 1.072 kilometer rijden voordat je in Gothenburg bent. Wel moet je hierbij gebruik maken van de veerverbinding Puttgarden – Rödby en Öresundsbrug. Er zijn drie luchthavens in het land, namelijk in Stockholm, Gothenburg en Malmö. Vanuit Schiphol duurt een vlucht naar Stockholm ongeveer 2 uur..


Zweden routekaarten en landkaarten

belangrijke plaatsen & streken

Stockholm hoofdstad van de Zweden
Gothenburg 2e stad van Zweden, waar de auto's van Volvo vandaan komen
Malmö de derde stad van Zweden en voor veel met de auto reizende toeristen de eerste bestemming binnen het land
Gotland en Öland de meest grote eilanden van Zweden

bezienswaardigheden

Vasamuseet populairste museum in het land, op de Vasa gebaseerd, het enige nog overgebleven schip ter wereld uit de 17e eeuw
Kolmarden dierentuin grootste dierentuin van Scandinavië
Maritima Centrum Openluchtmuseum met moderne en historische schepen
Rotstekeningen van Tanum Monument op de werelderfgoedlijst van UNESCO
Kalmar Slott Het best bewaarde kasteel in de Renaissance-stijl van Noord-Europa
Drottningholm Een van de 4 Koninklijke paleizen
Oresund brug Deze brug verbindt Zweden met Denemarken en is de meest lange brug waar zowel een spoorlijn als weg overheen loopt
Jokkmokk Dorpje in Lapland met Lapse cultuur en kunst

feiten & cijfers

Hoofdstad: Stockholm
Regeringsvorm: constitutionele monarchie
Oppervlakte: 449.964 km²
Aantal inwoners: ongeveer 9,4 miljoen
Belangrijkste religies: Luthers (70%)
taal
Officiële taal: Zweeds
Belangrijkste spreektaal: Zweeds
De officiële taal van het land is Zweeds. In kleine minderheden wordt er ook Fins en Samisch gesproken.
geld
Munteenheid: in Zweden betaal je met de Zweedse kroon
Valuta code: SEK
Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina
Geldautomaten: in steden, maar ook in veel dorpen zijn voldoende geldautomaten aanwezig.
Creditcards: de grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina
Fooien in restaurants: het bedieningsgeld zit al inbegrepen in de prijs. Daarnaast verwacht het personeel toch ook nog een fooi van 7 tot 10 procent
kraanwater
Het kraanwater in Zweden kun je zonder enige gezondheidsproblemen drinken.
telefonie
De landcode om naar telefoonnummers in de Zweden te bellen is 0046 of +46.
Vanuit de Zweden naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer. Voor België is dit 0032 of +32.
Bij het gebruik van een landcode moet u altijd de eerste 0 (nul) van het te bellen nummer weglaten.
Het mobiele netwerk in de Zweden is overwegend van goede kwaliteit, hoewel het in de meer verlaten gebieden zeker mogelijk is dat er geen dekking is. De tarieven om te bellen en gebeld te worden kunnen wel hoog zijn indien je met een Nederlands abonnement belt.
Nederlands toestel/abonnement gebruiken? Lees de mobiele telefoon informatie.
risico's
Terreuraanslagen: laag risico
Orkanen: vrijwel geen risico
Aardbevingen: laag risico
Reizigersdiarree: vrijwel geen risico
Malaria: geen risico
Geweldadige demonstraties: zeer laag risico
Geweldadige overvallen:
laag risico
Staatsgrepen: vrijwel geen risico
Ontvoeringen van toeristen: vrijwel geen risico

Lees meer informatie over veiligheid en het actuele reisadvies

reizen naar de Zweden
Vliegen: vanaf Amsterdam kun je in anderhalf tot ruim twee uur naar de drie internationale luchthavens van Zweden vliegen: Stockholm, Malmö en Gothenburg.
Treinreizen: je kunt niet met de trein de Zweden reizen
Met de auto: de rijdafstand naar Zweden bedraagt minimaal zo'n duizend kilometer. Je zult in veel gevallen wel gebruik moeten maken van de veerdienst tussen Duitsland en Denemarken, waarna je via de Sontbrug van Denemarken naar Zweden reist.
vliegtijd
De vliegtijd of vluchttijd naar Zweden bedraagt minimaal anderhalf uur tot ruim twee uur, mits er sprake is van een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam (Schiphol Airport).
Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

Lees alles over vliegtijden / vluchttijden

spreekbeurt
Wil je een werkstuk over Zweden maken of een spreekbeurt over Zweden houden? Je kunt natuurlijk een spreekbeurt over Zweden downloaden als je dat wilt. De kans is echter groot dat de leraar ontdekt dat je je spreekbeurt van het internet geplukt hebt. Ons advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. De informatie over Zweden op onze site zal je daar zeker bij helpen. Met onze spreekbeurttips zorg je ervoor dat jouw spreekbeurt over Zweden een goed cijfer scoort.
meer over de Zweden
het klimaat van de Zweden
top 10 bezienswaardigheden van Zweden
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming






zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen