voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Zweden

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


de ideale reisperiode
Reisadvies nodig over wat de beste reisperiode voor deze bestemming is?
Bekijk de beste reisperiodes.

  Zweden klimaat

Het klimaat van Zweden
Dankzij de Warme Golfstroom heerst er een mild klimaat in Zweden. De gemiddelde temperatuur ligt dan ook veel hoger dan in streken die op dezelfde breedte liggen, zoals Alaska, Groenland en Noord-Rusland. Het midden van Zweden heeft een landklimaat met koude winters en droge en warme zomers. In het noorden bij de berggebieden, ligt gemiddeld wel 2 meter sneeuw die tot 7 maanden kan blijven liggen. In de hoofdstad, Stockholm blijft deze ongeveer 3 maanden liggen. Zuid-Zweden heeft een duidelijk zeeklimaat en hier valt meer regen dan in de rest van het land. De sneeuw die er valt blijft meestal niet liggen. Deze kant van Zweden heeft de meeste zomermaanden, namelijk 4 tot 5. In het midden zijn dit er 3 tot 4 en in het noordelijke deel 1 tot 3. Er zijn grote verschillen in temperatuur tussen het noorden en zuiden van Zweden in de winter. Ook de neerslag is niet gelijk verdeeld, de westkust heeft met de meeste regen te maken, ongeveer 700 millimeter per jaar, terwijl er in het oosten maar 300 tot 400 millimeter valt.

2 bijzondere verschijnselen in onder andere Zweden zijn de middernachtzon en het noorderlicht. Op 21 juni blijft de zon in de nacht net boven de horizon staan, wat vooral in het noorden van het land te zien is. Het is die nacht dan ook erg licht. Het noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, is in koude en heldere winternachten te zien. Elektrische deeltjes worden dan uit zonnevlekken richting de aarde weggeschoten, die door het magnetisch veld om de aarde naar hogere luchtlagen worden gestuwd en daar beginnen te gloeien. Prachtige kleurschakeringen ontstaan hierdoor in stralen en bogen.

Klimaatzones
In Zweden komen de volgende klimaatzones voor:
Dfb - gematigd landklimaat
Dfc - koel landklimaat
ET - toendraklimaat

Seizoenen
Zweden telt vierseizoenen:
- een relatief lange winter waarin het erg koud kan worden
- een zomer die begint in juni en aanhoudt tot en met augustus
- twee overgangsseizoenen (lente en herfst)

Extra informatie
- de weersomstandigheden kunnen per eiland verschillende zijn. Dichter bij de evenaar heb je een ander neerslagpatroon dan op de noordelijker gelegen eilanden.
- uitgebreide klimaatinfo & cijfers van Zweden vind je op klimaatinfo Zweden

klimaat en weer toegelicht
Klimaatgegevens zijn gebaseerd op de registratie van het weer gedurende een langere periode (dertig jaar). De klimaatcijfers die daaruit voortvloeien zijn langjarige gemiddeldes. Op basis van deze cijfers kan het klimaat beschreven worden en ingedeeld worden binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger.
Het weer is een momentopname waarbij vooral de temperatuur, het weerbeeld, de wind, de neerslag en de zonneschijn van een bepaald moment weergegeven wordt. De weersverwachting is een voorspelling op basis van computermodellen in combinatie met meetgegevens. De weersverwachting kan redelijk nauwkeurig zijn, maar de kans dat de experts er compleet naast zitten is altijd aanwezig, zeker in gebieden en periodes dat het weer een grillig karakter heeft.
meer over het klimaat & weer van Zweden
het klimaat van Zweden
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming






zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen