voorpagina ● landenlinks  ● contact

landen informatie
Informatie over alle landen ter wereld vind je op www.landen.net

handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


op deze pagina
bagage in het vliegtuig
handbagage in het vliegtuig
reizen met een baby
duikuitrusting
overbagage
schade aan bagage
diefstal
sloten
tips om gewicht te besparen

Bagage

Het meenemen van bagage op reis is altijd een afweging van wat je wel en niet meeneemt en hoe je je bagage vervoert. Als je met de eigen auto reist weet je exact wat je mee kunt nemen, de binnenafmetingen van de auto en het maximale laadvermogen bepaalt in de meeste gevallen de grens. Je kunt de laadruimte nog uitbreiden met bijvoorbeeld een dakkoffer of een aanhanger indien jouw auto voorzien is van een trekhaak. Lastiger wordt het als je met een ander vervoersmiddel reist. Je krijgt dan vaak te maken met beperkingen wat betreft gewicht, omvang, handelbaarheid en mogelijk ook het soort spullen dat je mee kunt nemen. Zo zijn er vooral wat betreft de handbagage in een vliegtuig allerlei regels en beperkingen. Een verder belangrijk punt is de veiligheid en stevigheid van je koffers, tassen, rugzakken en andere middelen die je kunt gebruiken om bagage te vervoeren. Je wilt immers dat jouw spullen intact aankomen op de plaats van bestemming. Op beschadigingen of diefstal zit je niet te wachten. Een ander risico is dat men jouw bagage zou kunnen gebruiken om verboden middelen zoals drugs te smokkelen en dat jij er als eigenaar voor op kunt draaien bij ontdekking.

bagage in het vliegtuig
Vroeger was de wereld van het vliegen heel simpel. Op de meeste economyclass vluchten mocht je 1 koffer meenemen met een maximum gewicht van 20 kilo, business class passagiers mochten iets meer meenemen en passagiers naar de Verenigde Staten van Amerika konden maar liefst 64 kilo bagage per persoon meenemen. Tegenwoordig is de hoeveelheid ruimbagage van een hoop factoren afhankelijk, die weer per maatschappij verschillend kunnen zijn. Zo zijn bijvoorbeeld ook de regels van de Nederlandse maatschappijen KLM en Transvia niet hetzelfde. Wat je exact mee mag nemen kan afhankelijk zijn van de verzorgingsklasse (economy, business of first), de boekingsklasse (tarief), de bestemming en de luchthaven van vertrek. Veel luchtvaartmaatschappijen hanteren een extra bagagevrijheid voor hun vaste klanten, de zogenaamde frequent flyers. Hoeveel is dan vaak weer afhankelijk van de status binnen het programma.
Veel luchtvaartmaatschappijen staan het toe dat je de bagage van meerdere personen die samen reizen (bijvoorbeeld een gezin) samenvoegt in koffers, waarbij één koffer boven de bagagelimiet per persoon uitkomt. Er is dan echter nog wel sprake van een maximaal gewicht per koffer die gebaseerd is op wat de werknemers van de bagageafhandeling maximaal mogen tillen. Dit gewicht is per luchthaven/land verschillend en is meestal tussen de 23 en 32 kilogram.

 

handbagage in het vliegtuig
Voor handbagage geldt hetzelfde als voor ruimbagage: de hoeveelheid en het maximale gewicht is verschillend per luchtvaartmaatschappij, reisklasse en soms ook per type vliegtuig. In de kleinste vliegtuigen die op korte afstanden ingezet worden is er vaak een fysieke beperking wat betreft de afmetingen van handbagage die meegenomen kan worden. De meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren een limiet van één stuk handbagage, die afhankelijk van de maatschappij maximaal tussen de 5 en 14 kilogram mag wegen. Met een gewicht van 8 tot 10 kilo zit je meestal wel binnen de gestelde grenzen. Als je op de luchthaven van vertrek ook nog een belastingvrije aankoop doet en het tasje met de sigaretten, parfum of fles drank apart meeneemt aan boord dan wordt daar zelden moeilijk over gedaan.
Laptoptassen, handtassen, trolleys, cameratassen, rugzakken en alle andere soorten tassen worden gezien als een stuk handbagage. De afmetingen moeten ook altijd binnen bepaalde grenzen vallen. De meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren een grens van 55 x 25 x 35 centimeter (lengte x breedte x hoogte). De limiet van 55 x 20 x 40 centimeter komt ook geregeld voor. De gespecialiseerde tassen- en kofferwinkels weten vaak exact welke tassen en trolleys wel mogen en welke niet. Om problemen bij het aan boord gaan te voorkomen is het daarom van belang om je goed te laten adviseren over wat wel en niet mag.

reizen met een baby
Wie reist met een baby zal voor zowel de eindbestemming als voor onderweg een aantal zaken mee willen nemen, zoals een kinderwagen en babyvoeding. De richtlijnen wat betreft de kinderwagen kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Een lichtgewicht buggy (maximaal 5 tot 7 kilo en inklapbaar) mag meestal tot aan het vliegtuit meegenomen worden en zal dan in de meeste gevallen alsnog als ruimbagage meegaan in het vliegtuig. Sommige maatschappijen staan het toe, mits er voldoende plek is op de betreffende vlucht, om je buggy als handbagage mee te nemen. De zwaardere exemplaren zoals van Bugaboo en Quinny moeten bij de balie ingecheckt en achtergelaten worden om als ruimbagage mee te gaan.
Het meenemen van vloeibare babyvoeding als handbagage is in de regel geen probleem, mits er uiteraard met een baby gereisd wordt waarvoor de voeding bestemd is en de hoeveelheid redelijk overeenkomt met wat er voor de duur van de reis nodig is. Het meenemen van gekookt water om met poeder babyvoeding aan te maken is niet toegestaan. Je kunt uiteraard wel aan boord van het vliegtuig vragen om een flesje mineraalwater.

duikuitrusting
Een duikuitrusting meenemen kan tegenwoordig bijna alleen nog maar tegen extra betaling. Waar de luchtvaartmaatschappijen vroeger je duikspullen meestal naast je reguliere bagage accepteerden zonder daar geld voor te vragen, verlangt men tegenwoordig vrijwel altijd een vaste vergoeding per duikuitrusting. Sommige maatschappijen accepteren de duikuitrusting ook als onderdeel van de reguliere bagage, mits er daarmee binnen de voor reguliere ruimbagage gestelde grenzen gebleven wordt.

overbagage
Het meenemen van meer bagage (stuks of gewicht) dan binnen de geldende voorwaarden toegestaan is bij vrijwel iedere luchtvaartmaatschappij mogelijk. Je zult dan echter vrijwel altijd bij moeten betalen. Deze kosten zijn per maatschappij en/of route verschillend en kunnen op twee manieren berekend worden. Het toepassen van een vast bedrag per extra kilogram is wat het meeste voorkomt. Sommige maatschappijen hanteren een meerprijs per extra bagagestuk. Dit stuksconcept wordt onder andere toegepast door verschillende lowcost airlines en door een aantal reguliere luchtvaartmaatschappijen tijdens transatlantische vluchten.

schade aan bagage
Het kan voorkomen dat bagage beschadigd wordt tijdens transport met het vliegtuig of op een luchthaven. Uiteraard is het belangrijk om de kans dat spullen beschadigd raken zoveel mogelijk zelf te voorkomen. Dat kun je doen door gebruik te maken van stevige koffers, je spullen goed in te pakken en ervoor te zorgen dat eventuele kwetsbare onderdelen verstevigd of ingepakt worden. Ook al wordt eventuele schade vergoed door de luchtvaartmaatschappij of een reisverzekering dan is het vaak beter voorkomen dan genezen. Wie ziet hoe dat er af en toe omgegaan wordt met koffers door het personeel dat op luchthavens werkt die realiseert zich dat het vervoeren van kwetsbare spullen kan leiden tot schade. Wij zouden daarom dan ook willen adviseren om dure spullen zoals laptops, dure fotoapparatuur en andere waardevolle elektronica niet in de koffer te stoppen maar mee te nemen als handbagage, zeker gezien limiet die op de aansprakelijkheid toegepast wordt en de maximale vergoeding die je van je reisverzekering kunt krijgen in het geval van schade.
In het geval van schade kan de bewijslast een probleem vormen. Het is daarom belangrijk om bij aankomst op een luchthaven meteen melding te maken bij de lokale bagageafhandelaar als er schade geconstateerd is. Een rapport dat eventueel ondersteund wordt door duidelijke foto’s maken het indienen van een claim eenvoudiger en vergroten de kans op het uitbetalen van een schadevergoeding aanzienlijk.

diefstal
Bij diefstal uw bagage of een deel van uw bagage geldt net als bij schade dat je bewijslast moet kunnen overleggen, uiteraard binnen alle redelijkheid. Zo kun je door middel van het bagagestickertje dat op uw ticket, paspoort of een apart kaartje geplakt wordt aantonen dat een koffer ingecheckt is. Het bezit van spullen die vermist zouden zijn moet aangetoond kunnen worden door middel van bonnetjes of facturen. Bij constatering van vermissing/diefstal van of uit koffers of tassen is het ook van belang om direct bij ontdekking een rapport op te laten maken op de luchthaven (door bagageafhandelaar of luchtvaartmaatschappij). Indien het niet op de luchthaven geconstateerd is moet je aangifte doen bij de politie.
Houd er ook bij diefstal rekening mee dat er een beperkte aansprakelijkheid is van de vervoerder. In veel gevallen gaat de werkelijke waarde van je bagage over de gestelde grens heen.

sloten
Om diefstal te voorkomen is het aan te raden om je koffer of tas op slot te doen. Dat kan door middel van een geïntegreerd slot (met sleutel of cijfercode) of een los hangslot op de rits. Een extra beveiliging die weleens toegepast wordt is het laten omwikkelen met folie op de luchthaven van vertrek. Op die manier kunnen mensen die eventueel in het bezit zijn van een loper voor een bepaald type koffer zich niet zomaar toegang tot uw koffer verschaffen.
Als je bagage afsluit door middel van een slot is het mogelijk dat douane en/of beveiligingsmensen het slot zullen forceren indien zij dat nodig achten en er geen loper beschikbaar is voor het betreffende slot.
Voor de Verenigde Staten is het aan te raden om uw bagage te voorzien van zogenaamde TSA-sloten. Deze sloten zijn goedgekeurd door de de Amerikaanse veiligheidsinstantie die bagage mag/moet controleren. Zij kunnen deze sloten openen en weer sluiten zonder schade toe te brengen aan uw slot, tas of koffer. Er zijn inmiddels steeds meer koffers en trolley’s te koop waar een TSA-goedgekeurd slot (te herkennen aan het logo) in geïntegreerd is. Let op: het moet dan gaan om een TSA-lot dat met een sleuteltje afgesloten wordt. Daar heeft men in de Verenigde Staten een loper voor. Cijfersloten zullen opengebroken worden met alle schade van dien.

gewicht besparen
Om te voorkomen dat je koffers, tassen of trolleys te zwaar worden kun je een aantal gewichtsbeperkende maatregelen nemen:
- zorg voor een lichte koffer, tas of trolley. Hiermee kun je soms wel 1 tot 3 kilo per stuk bagage besparen, waardoor je meer laadgewicht overhoudt
- probeer het gewicht gelijkmatig te verdelen over de koffers en kijk wat je mee kunt nemen als handbagage om overgewicht van koffers te voorkomen
- schaf lectuur en boeken pas aan nadat je ingecheckt bent en neem het dan in een los tasje mee het vliegtuig in of eventueel in je handbagage. Dit gewicht telt dan niet mee op het moment dat je bagage gewogen wordt.
- het meenemen van shampoo, douchegel, zonnebrandmiddelen en andere cosmeticaproducten vormen vaak een aanzienlijk deel van het bagagegewicht. Zeker als je naar bestemmingen gaat waar dit soort spullen eenvoudig te krijgen is tegen vergelijkbare prijzen als bij ons dan hoef je het eigenlijk niet van huis mee te nemen. Probeer in andere gevallen of je met je reisgenoten kunt delen. het is vaak niet nodig dat ieder gezinslid zijn eigen shampoo, conditioner enzovoorts meeneemt
- trek je zwaarste schoenen aan en pak de lichtste in, dat kan soms een halve kilo schelen
- vraag je bij alles wat je mee wilt nemen of je het echt nodig hebt
meer over bagage
handbagageregels
vakantiebenodigdheden startpagina
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming






zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen