Bermuda

Bermuda ligt geïsoleerd in de Atlantische Oceaan, op meer dan duizend kilometer van het Amerikaanse vasteland. Het eiland hoort geografisch niet bij het Caribisch gebied, al wordt het daar vaak mee geassocieerd. In werkelijkheid heeft Bermuda een heel eigen karakter, gevormd door een Brits koloniaal verleden, een maritieme geschiedenis en een opvallend nette, welvarende samenleving.

Het eiland bestaat uit meerdere aaneengeschakelde stukken land, verbonden door bruggen en smalle wegen. De begroeiing is tropisch, het water rondom helderblauw, maar de sfeer is ingetogener dan op veel zuidelijker gelegen eilanden. Op straat rijdt men links, huizen zijn strak gepleisterd en geverfd in pastelkleuren, en op veel plekken hangt een vorm van kalme orde.

Toeristen komen hier niet voor het nachtleven, maar voor stranden, rust, golf en uitzicht. Bermuda is een bestemming met veel controle, maar ook met subtiele charme. Het is een plek waar de vlag herkenbaar Brits is en de sfeer formeel kan aanvoelen, terwijl je tegelijk op blote voeten in het zand staat.

Vakantie en toerisme

Bermuda

Bermuda trekt een reiziger aan die gericht kiest. Geen massatoerisme, geen backpackcultuur, maar welgestelde bezoekers die comfort zoeken in een verfijnde omgeving. De meeste toeristen komen uit de Verenigde Staten, gevolgd door Canada en het Verenigd Koninkrijk. Voor Amerikanen is het eiland gemakkelijk bereikbaar per vliegtuig of cruiseschip. Vanuit New York en Boston varen wekelijks schepen richting de haven van Royal Naval Dockyard. Voor Europeanen is de toegang beperkter. Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Wie wil vliegen, doet dat meestal via Londen, waar British Airways een directe verbinding onderhoudt.

Een vakantie naar Bermuda is niet goedkoop. Accommodaties zijn van hoog niveau, maar kennen ook een bijbehorend prijskaartje. Eten en drinken zijn vaak duurder dan op andere eilanden in de regio, mede door importheffingen en de standaard van levensonderhoud. Budgetreizigers vinden weinig aansluiting, tenzij ze genoegen nemen met eenvoudige appartementen en zelf koken.

Wat Bermuda aantrekkelijk maakt, is de combinatie van luxe en rust. Geen opdringerige animatie, geen overvolle stranden, maar een goed georganiseerde bestemming waar je zonder zorgen kunt ontspannen. De hotels zijn ruim opgezet, de service is beleefd en de sfeer is kalm. Golfliefhebbers, huwelijksreizigers en rustzoekers vinden er precies wat ze zoeken, in een decor van pastelkleurige huizen en glinsterende baaien.

Roze stranden en natuur

Horseshoe Bay Beach

Een van de meest opvallende kenmerken van Bermuda zijn de roze stranden. Die kleur ontstaat door microscopisch kleine koraaldiertjes die zich mengen met wit zand, en geeft het strand een zachte, bijna pastelachtige gloed. Vooral Horseshoe Bay Beach staat bekend om dit fenomeen. Het is geen groots en breed strand, maar eerder een komvormige baai met helder water en zacht poederzand.

Langs de kust wisselen kliffen, inhammen en kleine grotten elkaar af. Het water is doorgaans rustig, waardoor snorkelen en zwemmen populair zijn. Onder het oppervlak liggen koraalriffen en scheepswrakken, wat Bermuda tot een aantrekkelijke duikbestemming maakt.

In het binnenland is de natuur bescheiden van schaal, maar goed onderhouden. Er zijn parken, botanische tuinen en paden die uitnodigen tot korte wandelingen. Voor wie komt voor de natuur, is het niet overweldigend, maar wel verzorgd en verfijnd.

De Bermudadriehoek

De naam Bermudadriehoek roept meteen beelden op van verdwenen vliegtuigen, verdwaalde schepen en mysterieuze verdwijningen. Het gebied, grofweg gelegen tussen Bermuda, Miami en Puerto Rico, kreeg in de twintigste eeuw wereldwijde bekendheid door sensationele verhalen. Vooral in de jaren zeventig verschenen boeken en documentaires die spraken van raadselachtige krachten of buitenaardse invloeden.

Bij nader onderzoek bleken veel van die incidenten echter minder mysterieus dan ze leken. Sommige schepen waren slecht onderhouden, andere vluchten gingen verloren in slecht weer of navigatiefouten. In bepaalde gevallen bleek de verslaglegging onvolledig, overdreven of zelfs verzonnen. Er was nooit overtuigend bewijs voor iets bovennatuurlijks.

Op Bermuda zelf leeft het thema nauwelijks. Er is geen museum of monument en inwoners halen zelden hun schouders op over de reputatie. Toch blijft de naam hangen. Niet als angst, maar als iets dat nu eenmaal bij het eiland hoort. Iets dat blijft meereizen, of je er nu in gelooft of niet.

Britse invloed en Bermudashorts

Hoewel Bermuda geografisch ver van Europa ligt, is de Britse invloed nog steeds duidelijk zichtbaar. Het eiland is een Brits overzees gebied, en dat zie je terug in het parlementaire systeem, de rechtsorde, de officiële taal en het links rijden. Ook het straatbeeld heeft iets Engels: rode brievenbussen, keurige voortuinen en formeel ogende overheidsgebouwen.

Toch heeft Bermuda ook zijn eigen stijl ontwikkeld. Een goed voorbeeld daarvan is de Bermudashort. Deze net ogende korte broek, vaak gedragen met colbert, overhemd en kniekousen, werd begin 20e eeuw populair als zomerse kantooroutfit. Tot op de dag van vandaag zie je mannen in Bermuda formeel gekleed in korte broek naar kantoor gaan. Het oogt in eerste instantie vreemd, maar blijkt uiteindelijk verrassend passend bij het eiland zelf: formeel en relaxed tegelijk.

de korte broek als cultuurshock

Toen ik Bermuda bezocht, heb ik een ware cultuurshock ervaren. Ik wist dat mensen op Bermuda netjes gekleed gaan, maar dat iemand me in een colbert met een korte broek en kniekousen een hand zou geven bij aankomst op het gemeentehuis, had ik niet verwacht. In eerste instantie dacht ik dat het een grap was, een soort lokale folklore voor toeristen. Totdat ik de volgende dag een rij kantoorwerkers zag in precies dezelfde outfit. Keurig gestreken, glimlachend, en serieus.

Het is een klein voorbeeld, maar het zegt veel. Bermuda is traditioneel én eigenaardig tegelijk. Er wordt met overtuiging aan vormelijkheid vastgehouden, maar zonder dat het beklemd. Misschien dat het daardoor nergens ongemakkelijk voelt, ook niet als je in je strandkleding door een pastelkleurige straat slentert, terwijl iemand in dasspeld en polohemd naast je loopt.

Wist je dat…?

Op Bermuda rijdt het verkeer links, net als in het Verenigd Koninkrijk. Toch komt het stuur vaak rechts te zitten, wat het verkeer voor bezoekers soms even verwarrend maakt. Zelf autorijden mag overigens alleen als je er woont of werkt; toeristen gebruiken taxi’s of scooters.

Het eiland heeft bijna geen natuurlijke rivieren. Zoet water wordt voornamelijk opgevangen via daken, gefilterd en opgeslagen in ondergrondse tanks. Regen is daarmee letterlijk van levensbelang.

Bermuda heeft de reputatie duur te zijn, en niet ten onrechte. Veel producten worden geïmporteerd en belastingen worden op een andere manier geheven dan in veel andere landen. Daardoor liggen de prijzen voor eten, vervoer en verblijf vaak hoog.