Code rood: 13 landen waar je beter niet kunt komen

Gepubliceerd op 12 mei 2025 / Geschreven door Patrick van Zundert

Code rood: 13 landen waar je beter niet kunt komen

De meeste landen waar we naartoe reizen mag je als veilige reisbestemmingen beschouwen, of in ieder geval als redelijk veilig. Ieder land kent zijn eigen risico’s. Gevaren kunnen op allerlei manieren op de loer liggen, denk bijvoorbeeld aan natuurgeweld, criminaliteit of zelfs oorlogssituaties. Hoe veilig of onveilig een land is, kun je onder andere terugvinden in de reisadviezen die het Ministerie van Buitenlandse Zaken publiceert. Die werken onder andere op basis van kleurcodes.

Het advies is om alleen naar landen en gebieden te reizen die de kleurcode groen (je kunt erheen reizen) of geel (let op, er zijn risico’s) op vakantie te gaan. Bij code oranje is het niet veilig om er op vakantie te gaan en is het algemene advies om er alleen noodzakelijke reizen te maken. Tot slot heb je code rood. Heeft jouw potentiële reisbestemming ‘code rood’, dan is er sprake van een negatief reisadvies en is het te gevaarlijk om er naartoe te reizen. De Nederlandse ambassade kan je dan niet helpen als je in de problemen komt.

Onrust in de wereld

Er is op dit moment een hoop onrust in de wereld. Iedereen die het wereldnieuws een beetje volgt, die zal begrijpen dat landen zoals Oekraïne, Libanon en Syrië momenteel niet tot de veiligste vakantiebestemmingen behoort. Maar ben je ook op de hoogte van de enorme risico’s die je neemt als je landen als Haïti, Niger of Libië wilt gaan bezoeken? Momenteel zijn er dertien landen die volledig code rood hebben en waar je niet naartoe zou moeten reizen.

Daarnaast zijn er tal van landen waar deels code rood geldt. Denk aan Nigeria, Pakistan, Myanmar en Israël. Daar zul je goed moeten kijken naar het actuele reisadvies en inschatten hoe veilig jouw bestemming binnen dat land is.

Overzicht van onveilige landen

Afghanistan
Kan iemand zich nog een periode herinneren dat het vreedzaam en veilig was in Afghanistan? De machtsovername door de Taliban heeft de situatie in dit instabiele land er in ieder niet beter op gemaakt. Het hele kaartje bij het reisadvies van Afghanistan kleurt rood en dat betekent dat alle reizen afgeraden worden. Er vinden veelvuldig (bom)aanslagen plaats door terroristische groeperingen en tegenstanders van het Taliban-regime en als westerling loop je risico op geweld, ontvoering of mishandeling. Geen ideale vakantiebestemming, dus.

Jemen
De voortdurende burgeroorlog zorgt ervoor dat Jemen een duidelijk negatief reisadvies krijgt. Reis je wel naar Jemen, dan zet je je veiligheid en mogelijk zelfs je leven op het spel. De kleurcode van het reisadvies voor Jemen is rood. Wat je situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Er is een hoog risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen, terwijl er amper of geen toezicht is door de regering. Daarnaast komen willekeurige arrestaties voor door de Houthi-autoriteiten, waarna je niet op een eerlijk proces of een menswaardig verblijf in een gevangenis hoeft te rekenen.

Syrië
In Syrië woedt al jaren een hevige burgeroorlog, waardoor het hele land code rood heeft. Elke dag vinden er bombardementen en aanslagen plaats door verschillende strijdende partijen. Terroristische groeperingen maken de situatie extra onvoorspelbaar en uiterst gevaarlijk voor reizigers. Syrië bezoeken is momenteel absoluut geen optie.

Libië
Libië heeft sinds de val van Gaddafi geen centraal gezag meer, wat ertoe heeft geleid dat gewapende milities het voor het zeggen hebben. Het geweld kan plotseling uitbreken, met gevechten, ontvoeringen en aanslagen als gevolg. Ook terroristische groepen zoals IS zijn actief. Het advies voor Libië is duidelijk: blijf er weg.

Soedan
In Soedan heerst chaos sinds april 2023, toen hevige gevechten uitbraken tussen het leger en de RSF-militie. Overal in het land vinden gewelddadige confrontaties plaats. Plunderingen, ontvoeringen en zware criminaliteit zijn dagelijkse realiteit. Zelfs hulporganisaties vinden het lastig om veilig te opereren.

Zuid-Soedan
In Zuid-Soedan dreigt opnieuw een burgeroorlog door escalerend geweld tussen rivaliserende groepen. De veiligheidssituatie is extreem instabiel en verslechtert snel. Het land is niet alleen gevaarlijk vanwege geweld, maar ook vanwege de totale afwezigheid van effectieve autoriteiten die je kunnen beschermen.

Niger
Niger is sinds een staatsgreep in 2023 compleet instabiel geworden. Militaire machthebbers hebben het land in hun greep en terroristen van IS en Boko Haram zijn zeer actief. Vooral in de grensstreken is het risico op aanslagen bijzonder groot. Niger is geen bestemming waar je nu naartoe moet gaan.

Centraal-Afrikaanse Republiek
De Centraal-Afrikaanse Republiek wordt al jaren geteisterd door rebellengeweld. Het land is wetteloos, met dagelijks gevechten en ernstige criminaliteit zoals moorden en ontvoeringen. Reizen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek is levensgevaarlijk en wordt daarom zeer afgeraden.

Libanon
Sinds eind 2023 is heel Libanon code rood. Dit komt vooral door het escalerende conflict tussen Hezbollah en Israël, maar ook door interne spanningen tussen verschillende milities. Luchtaanvallen en bombardementen hebben het land onveilig en instabiel gemaakt. Vorige week werd hoofdstad Beiroet nog getroffen door raketten.

Haïti
Haïti verkeert in totale chaos. Gewapende bendes controleren grote delen van het land, inclusief de hoofdstad Port-au-Prince. Gewelddadige confrontaties, ontvoeringen en criminaliteit zijn dagelijkse kost. De internationale luchthaven van Haïti ligt stil door aanvallen en sabotage. Kortom: blijf weg.

Oekraïne
Sinds de Russische invasie in 2022 is heel Oekraïne oorlogsgebied. Dagelijks zijn er raket- en drone-aanvallen, vooral in het oosten en zuiden, maar ook steden zoals Kyiv worden getroffen. Oekraïne is momenteel absoluut niet geschikt voor reizen. Mogelijke vredesonderhandelingen die deze week plaats zouden moeten gaan vinden, zullen in de toekomst hopelijk voor een verbeterde situatie gaan zorgen. Voor nu moet je Oekraïne maar even niet willen bezoeken.

Iran
Iran kent extreme politieke spanning en willekeurige arrestaties, zelfs van buitenlandse toeristen. Reizigers lopen risico gearresteerd te worden zonder eerlijk proces en langdurig gevangen gehouden te worden. Bovendien neemt regionale instabiliteit toe. Voorlopig is Iran geen bestemming.

Noord-Korea
Noord-Korea is misschien wel het meest gesloten en repressieve land ter wereld. Reizigers kunnen zonder reden gearresteerd worden en verdwijnen in gevangenkampen. Consulaire hulp is onmogelijk. Reizen naar Noord-Korea is daarom uit den boze, hoe graag je dit bijzondere land ook zou willen bezoeken.

situatie kan veranderen

Dit artikel is geschreven op basis van de reisadviezen en situatie zoals die op 12 mei 2025 was. De situatie kan voor iedere van deze landen veranderen. Een land kan beter bereisbaar worden, maar er kunnen ook landen volledig code rood krijgen, waar dat nu nog niet het geval is. Bekijk daarom voor je naar een land op reis gaat (of wilt gaan) wat het actuele reisadvies is.

Officiële reisadviezen vind je op www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies.