Griekenland behoort al jarenlang tot de favoriete vakantiebestemmingen van Nederlandse en Belgische toeristen. Jaarlijks vliegt meer dan een half miljoen Nederlanders en zo’n driehonderdduizend Belgen naar Griekenland. Reisdoel is in de meeste gevallen de zonovergoten Griekse eilanden zoals Kreta, Kos, Corfu en Rhodos. Alle ingrediënten voor een goede zonvakantie zijn aanwezig in Hellas, zoals de Grieken hun land ook graag noemen. Zon, stranden, veel kilometers aan kustlijn, een lekkere keuken en een roemruchte geschiedenis maken het land zo populair als vakantiebestemming. De Grieken weten met hun charmes de toeristen een uitstekend vakantiegevoel te geven, waardoor de meeste bezoekers aan Griekenland meerdere keren teruggaan naar Griekenland.
Griekenland
Toerisme

Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Griekenland. Dat maakt het land echter ook kwetsbaar omdat toeristen vaak niet loyaal zijn aan een bepaald land en omdat in tijden van recessie het toerisme vaak flink te lijden heeft onder het afnemen van de bestedingen onder consumenten. Omdat de meeste toeristen die Griekenland bezoeken per vliegtuig het land binnenkomen is het land ook afhankelijk van de prijzen voor vliegtickets. Hoge brandstofprijzen, dalende concurrentie onder de luchtvaartmaatschappijen en dure landingsrechten zijn enkele van de factoren die de prijzen voor vliegtickets flink kunnen doen opdrijven. Een lastminute naar Griekenland is in de zomermaanden daardoor niet altijd goedkoper dan wanneer je vroeg boekt.
Het all inclusive toerisme is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Griekenland. Met name op de drukbezochte eilanden zoals Rhodos. Corfu, Kos en Zakynthos kiest men steeds vaker voor een all inclusive vakantie in Griekenland. Hiermee weet men de vakantie veel strakker te budgetteren dan wanneer een reguliere vakantie geboekt zou worden.
Een groeiende groep toeristen kiest tegenwoordig voor een rondreis naar Griekenland in plaats voor een vakantie op één plek. Op die manier wordt het interessanter om ook de wat kleinere en onbekendere Griekse bestemmingen te ontdekken.
Water

Griekenland bestaat voor een groot deel uit wateroppervlakte en eilanden. Het vele water en de kusten zijn attractief voor toeristen en om aan te wonen, het zorgt echter wel voor een logistiek probleem. Wie meer van Griekenland wil zien dan het eiland waar hij of zij werkt, die is genoodzaakt om gebruik te maken van vliegtuigen en veerdiensten. Het logistieke proces daarachter is mede afhankelijk van stakingen en weersomstandigheden.
Het water is echter ook een bron van inkomsten. Scheepvaart en visserij zijn dankzij het vele water mogelijk en het toerisme in Griekenland zou hoogstwaarschijnlijk veel minder ontwikkeld zijn als het land niet aan de zee zou liggen. Hoewel de scheepvaart nu al een redelijk deel van het Bruto Nationaal Product genereert (iets minder dan vijf procent), liggen daar voor de Grieken de mogelijkheden om economische groei te boeken.
De ligging van Kreta langs de handelsroutes tussen Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië biedt de Grieken dezelfde kansen die er ooit voor zorgden dat de Grieken ooit een zeer rijke en machtige beschaving hadden. Griekenland zou op basis van geografische ligging en de omstandigheden uit kunnen groeien tot één van de logistieke centra van de wereld.
Geschiedenis & cultuur

Griekenland wordt nog steeds gezien als één van de landen waar in een vroeg stadium een hoogwaardige beschaving aanwezig was. Opgravingen en vondsten tonen aan dat met name op Kreta en de Cycladen er al vanaf zo’n 3500 jaar voor Christus een Minoïsche beschaving aanwezig was in het gebied dat nu mede bekend staat als Griekenland. Het eiland Kreta stond centraal binnen deze beschaving, wat waarschijnlijk vooral te maken heeft met de toen zeer strategische ligging tussen Cyprus, Egypte, Klein-Azië en Syrië. Kreta heeft als belangrijk knooppunt in de zeehandel een voor die tijd grote sprong voorwaarts gemaakt wat betreft beschaving en ontwikkeling.
De dominante rol van de Minoïsche beschaving heeft maar liefst zo’n tweeduizend jaar stand kunnen houden. Volgens de overleveringen zou een enorme vulkaanuitbarsting op het eiland Santorini het einde ingeluid hebben van de Minoïsche beschaving. De Myceners, afkomstig van het vasteland van Griekenland, hebben met hun Myceense cultuur de rol overgenomen en zijn voort gaan borduren op het succes van de Minoïsche beschaving. De Myceners hebben hun rol echter niet zo goed vervuld als hun voorgangers, waardoor de dominante rol van de Griekse volkeren in de regio tanende was.
Na een roerige Trojaanse oorlog (12e en 13e eeuw voor Christus) werd Griekenland het doelwit van de barbaarse Doriërs waarna het gebied steeds meer in verval kwam en het in strijd is geraakt met diverse andere volkeren. Er was onderling eveneens veel rivaliteit en strijd tussen de verschillende stadsstaatjes. Pas in de vijfde en zesde eeuw voor Christus kwam het gebied dat we tegenwoordig als Griekenland kennen in rustiger vaarwater.
In de vijfde eeuw voor Christus heeft Athene een enorme groei meegemaakt op alle mogelijke vlakken. Athene groeide onder Perikles uit tot de rijkste en machtigste stadstaat van Griekenland. In de geschiedenisboeken wordt deze periode dan ook aangeduid als de Gouden Eeuw van Perikles.
Prooi
De eeuwen die volgden is Griekenland altijd een gewilde prooi geweest van beschavingen en volken die uit waren op meer macht, rijkdom en kennis. Het land is door de eeuwen heen het doelwit geweest van Macedoniërs, Romeinen, Turken, Noormannen, Bulgaren en allerlei volkeren die tegenwoordig alleen nog maar in de geschiedenisboeken voorkomen. Het Griekenland zoals we dat nu kennen is pas sinds 1830 een zelfstandig land.
De eerste vier jaar met Nafplio (Nauplion) als hoofdstad, sinds 1834 vertolkt Athene die rol. In de eerste 150 jaar onafhankelijkheid heeft Griekenland nog veel roerige tijden meegemaakt, zoals de wisselingen in het staatsvorm en leiders, twee wereldoorlogen waar Griekenland actief in betrokken is geweest, de burgeroorlog die direct volgde op de Tweede Wereldoorlog en staatsgreep in 1967. Pas sinds het opnieuw toetreden tot de N.A.V.O. in 1980 en het lidmaatschap van de Europese Unie in 1981 is de situatie in Griekenland een stuk stabieler geworden.
De roerige geschiedenis van Griekenland en de vele beschavingen die hun rol in die historie gespeeld hebben, hebben hun sporen achtergelaten in Griekenland. Niet voor niets is het land wat betreft archeologische vindplaatsen en opgravingen, mythes, goden en culturele schatten één van de meest toonaangevende landen ter wereld. Deze geschiedenis is een belangrijke bijkomende factor voor toeristen om het land te bezoeken. De vele historische feiten en mythes wakkeren bij mensen een nieuwsgierigheid aan.
Conflicten
Griekenland staat nog steeds bekend als een land dat niet vies is van conflicten. De manier waarop Grieken en de Griekse regering handelen en beslissingen nemen zorgt er regelmatig voor dat er zowel onderling als met buitenstaanders conflicten ontstaan. Zo hebben Griekse regeringen de nare gewoonte om rigoureuze beslissingen te nemen waardoor alle Grieken of bepaalde groepen mensen in Griekenland flink de dupe zijn. De methode om te laten zien dat iemand het met zo’n beslissing niet eens is, is staken of actie voeren. Door de stakingen ontstaan er vaak weer andere problemen waar mogelijk weer een andere beroepsgroep of bedrijfstak de dupe van is. Als die dan weer op hun beurt geconfronteerd worden met strakkere regels vanuit de overheid of financieel het schip in dreigen te gaan dan lossen die dat waarschijnlijk weer op door acties, stakingen etc.
Griekenland lijkt soms één grote poel van ingrijpende maatregelen en conflicten.
Ook met andere landen ligt Griekenland wel eens in de clinch. Het vervalsen van statistieken heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat Griekenland ten onrecht deel kon nemen aan de euro als munteenheid. De financiële steun van de rest van Europa aan Griekenland die nodig was omdat Griekenland vanwege de enorme staatsschuld tijdens de kredietcrisis failliet had kunnen gaan heeft verstrekkende gevolgen voor Griekenland en de Europese Unie. De hoge rentelast die Griekenland op haar schouders heeft genomen en de enorme hervormingen die het land moeten ondergaan eisen hun tol van de samenleving.
Belangrijke plaatsen, eilanden en streken

Hoofdstad Athene is niet alleen het politieke en culturele hart van het land, maar ook de populairste toeristische bestemming als je kijkt naar aantal bezoekers per jaat. Hier wandel je tussen eeuwenoude ruïnes zoals het Parthenon en de Akropolis, terwijl je tegelijkertijd geniet van moderne stadsdrukte.
Kreta, het grootste eiland van Griekenland, is al jaren een topbestemming voor zonzoekers. Met zijn prachtige stranden, sfeervolle dorpjes en indrukwekkende berglandschap trekt het jaarlijks miljoenen bezoekers. Ook het eiland Mykonos is populair, vooral onder vakantiegangers die op zoek zijn naar luxe, trendy beachclubs en bruisend nachtleven. Andere populaire vakantie-eilanden zijn onder andere Rhodos, Samos, Zakynthos, Corfu en Kos.
Een heel andere sfeer vind je in Rhodos-Stad, waar de middeleeuwse binnenstad nog prachtig bewaard is gebleven. Smalle straatjes, stadsmuren en oude gebouwen voeren je hier terug naar de tijd van de ridders. Nog verder terug in de tijd ga je in Olympia, de plek waar in de oudheid de eerste Olympische Spelen werden gehouden.
In het noorden van Griekenland ligt de regio Thessalië, bekend om de bijzondere kloosters van Meteora. Deze eeuwenoude kloosters zijn gebouwd op hoge rotspilaren en lijken haast te zweven boven het landschap — een unieke en spirituele ervaring. Niet ver daarvandaan ligt Mount Olympus, de hoogste berg van het land, die niet alleen bekend is uit de Griekse mythologie, maar ook een geliefde plek is voor wintersporters en wandelaars.
Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, is een belangrijke havenstad en een levendige mix van cultuur, geschiedenis en moderne flair. Tot slot is er Thraki, een minder bekend gebied in het uiterste noordoosten van het land. Hier vind je ongerepte natuur, een rijke biodiversiteit en een interessante mix van Griekse en Turkse invloeden.
Bezienswaardigheden en activiteiten

Verspreid over het hele land vind je talloze bezienswaardigheden die je meenemen naar de oudheid of juist laten genieten van het buitenleven. Een van de meest iconische plekken is de Akropolis van Athene, met het Parthenon als stralend middelpunt. Niet ver daarvandaan ligt de Tempel van Hephaistos, een van de best bewaarde tempels uit de klassieke oudheid. Ook het orakel van Delphi, ooit het spirituele centrum van de oude wereld, trekt nog altijd bezoekers met zijn indrukwekkende ruïnes en ligging tegen de berghelling.
Op Kreta vind je de opgravingen van Knossos, het paleis van het Minoïsche rijk, dat volgens de mythes verbonden is met koning Minos en de Minotaurus. Een andere bijzondere plek is Mystras, een verlaten Byzantijnse stad vlak bij Sparta, waar je tussen ruïnes en kerkjes de sfeer van lang vervlogen tijden proeft. In het noordwesten van het land ligt Dodona, het oudste heiligdom van Griekenland. Naast het historische orakel vind je hier een prachtig gerestaureerd theater waar in de zomer culturele festivals plaatsvinden.
Griekenland biedt ook volop natuur. De Samariakloof op Kreta is de langste kloof van Europa en trekt wandelaars van over de hele wereld. De 16 kilometer lange tocht voert je door indrukwekkende landschappen en eindigt bij de Libische Zee. Op het eiland Rhodos vind je de Vlindervallei (Petaloúdes), een groene oase waar in de zomermaanden duizenden vlinders samenkomen — een uniek natuurspektakel.
Voor wie liever actief is, is Kos een verrassend fietsvriendelijke bestemming. Het eiland heeft een vlak landschap en een goed netwerk aan fietspaden, waardoor het ideaal is om per fiets te verkennen. En natuurlijk zijn er de stranden: Griekenland telt meer dan vierhonderd zogeheten Blue Flag-stranden, wat betekent dat ze schoon, veilig en goed onderhouden zijn — perfect voor een dagje zon en zee.
Reizen naar Griekenland
Griekenland is een populaire vakantiebestemming en vanuit Nederland op verschillende manieren goed bereikbaar. De meeste reizigers kiezen voor het vliegtuig. Vanaf Amsterdam Schiphol vlieg je rechtstreeks met luchtvaartmaatschappijen als Transavia, KLM, TUI of Olympic naar bestemmingen als Athene, Kreta, Rhodos, Kos of Samos. De gemiddelde vliegtijd ligt tussen de 2 uur en 45 minuten (bijvoorbeeld naar Kos) en zo’n 3 uur en 40 minuten voor de verder gelegen eilanden. De exacte reistijd kan iets variëren door weersomstandigheden of luchtverkeersdrukte.
Eenmaal in Griekenland kun je gemakkelijk een auto huren om het land verder te verkennen. Zeker op de eilanden is dat een handige manier om afgelegen stranden of dorpjes te ontdekken.
Wie liever per trein reist, heeft een aantal interessante opties. Een populaire route is via Italië, waarbij je eerst per trein reist en vervolgens met de veerboot de oversteek maakt naar een van de Griekse havens. Reis je met een autoslaaptrein, dan kun je zelfs je eigen auto meenemen en je reis in Griekenland in alle vrijheid voortzetten. Er zijn ook internationale treinroutes helemaal tot in Griekenland, met overstappen in bijvoorbeeld Skopje (Noord-Macedonië) of Sofia (Bulgarije). Vanuit steden als Thessaloniki kun je vervolgens gebruikmaken van het nationale spoorwegnet van circa 2.500 kilometer.
Met de auto naar Griekenland reizen is mogelijk, maar wel een lange en intensieve tocht. De meest praktische route is via Italië, waar je vervolgens met de veerpont de oversteek maakt naar Griekenland. Zo vermijd je een groot deel van de rit over de Balkan, en kom je uitgerust aan. Houd wel rekening met tolwegen en brandstofkosten onderweg.
Beknopte reisinformatie
Elektriciteit
Stopcontact en stekkers type C en type F.
Je hebt geen reisstekkers nodig.
Geld
In Griekenland betaal je net als bij ons met de euro (EUR).
Kraanwater
Het kraanwater in Griekenland is tegenwoordig zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Omdat de waterzuivering op een andere manier plaatsvindt dan in Nederland en België is de smaak over het algemeen afwijkend. De meeste toeristen maken alleen al vanwege de smaak gebruik van flessen mineraalwater.
Tijdsverschil
Zomertijd: ja
Tijdsverschil met Nederland in de winter: 1 uur later in Griekenland
Tijdsverschil met Nederland in de zomer: 1 uur later in Griekenland
Veiligheid
Bekijk het actuele reisadvies voor Griekenland voordat je een reis naar Griekenland boekt of maakt.
meer over Griekenland

