Douaneregels
In Jordanië gelden strikte regels voor het invoeren van goederen. Alcohol is beperkt toegestaan (maximaal één liter per persoon) en de invoer van drugs, wapens en pornografisch materiaal is streng verboden. Neem geen historisch uitziende voorwerpen mee terug, om problemen bij vertrek te voorkomen.
Elektriciteit
Jordanië gebruikt standaard 230 volt, vergelijkbaar met Nederland en België. De meeste hotels hebben Europese stopcontacten, waardoor een wereldstekker meestal niet nodig is. Toch kan het handig zijn om er één mee te nemen voor afgelegen accommodaties.
Geld en betalen
De officiële munteenheid is de Jordaanse dinar (JOD). Geldautomaten zijn in steden en toeristische gebieden ruim aanwezig en accepteren meestal Europese pinpassen en creditcards. Zorg wel dat je voldoende contant geld bij je hebt voor kleinere aankopen en fooien, vooral buiten grote steden.
Kleding
Hoewel Jordanië redelijk tolerant is, is gepaste kleding aan te raden uit respect voor de lokale cultuur. Vooral in religieuze en landelijke gebieden worden bedekte schouders en knieën gewaardeerd. In toeristische gebieden zoals Petra en de Dode Zee is de dresscode wat minder strikt.
Kraanwater
Het kraanwater in Jordanië is niet geschikt om te drinken. Koop daarom altijd flessen mineraalwater, die overal verkrijgbaar zijn, of maak gebruik van gefilterd water in hotels en restaurants.
LHBTIQ+
Homoseksualiteit is in Jordanië wettelijk niet strafbaar, maar wordt maatschappelijk niet overal geaccepteerd. Openlijke uitingen van affectie tussen partners van hetzelfde geslacht worden sterk afgeraden om ongemakkelijke situaties te voorkomen, vooral buiten de grote steden en toeristische resorts.
Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Jordanië heb je een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit het land. Daarnaast is voor Nederlandse en Belgische reizigers een visum vereist. Dit visum kun je vooraf online regelen (e-visa) of anders bij aankomst verkrijgen op de luchthaven. Het visum is meestal geldig voor een verblijf van 30 dagen.
Reisverzekering
Sluit een goede reisverzekering af voordat je naar Jordanië reist. Controleer of medische kosten, bagageverlies en eventuele excursies zijn gedekt. In geval van nood kan goede verzekering een hoop zorgen voorkomen.
Taal
De officiële taal van Jordanië is Arabisch, maar veel Jordaniërs spreken redelijk tot goed Engels, zeker in steden en toeristische gebieden. Enkele basiswoorden Arabisch leren kan echter veel waardering opleveren bij lokale bewoners.
Tijdsverschillen met Nederland
Jordanië bevindt zich in de Oost-Europese Tijdzone. Dit betekent dat het in Jordanië standaard één uur later is dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd vervalt dit verschil en loopt Jordanië gelijk met Nederland.
Veiligheid
Jordanië geldt als een veilige reisbestemming. Het land kent een stabiele situatie en ontvangt jaarlijks vele toeristen zonder problemen. Toch is het verstandig de actuele veiligheidssituatie vooraf te controleren, bijvoorbeeld via het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, en alert te blijven in drukke of afgelegen gebieden.