Beste reistijd
Liechtenstein is het hele jaar aantrekkelijk. De zomerperiode (juni tot en met september) is ideaal om te wandelen, fietsen en steden te bezoeken, met temperaturen rond de 20-25 graden. In de wintermaanden (december tot maart) komen wintersportliefhebbers naar het skigebied Malbun, waar sneeuwzekerheid hoog is.
Douaneregels
Liechtenstein vormt één douanegebied met Zwitserland. Dat betekent dat dezelfde invoerregels gelden als voor Zwitserland. Houd rekening met beperkte hoeveelheden alcohol, tabak en voedselproducten. Bij aankomst zijn er geen grenscontroles, maar steekproeven blijven mogelijk.
Elektriciteit
In Liechtenstein is de netspanning 230 volt, met dezelfde stopcontacten als in Nederland en België (type C). Soms kom je Zwitserse stopcontacten tegen (type J); een reisadapter is dan handig.
Geld en betalen
In Liechtenstein betaal je met Zwitserse franken (CHF). Euro’s worden soms geaccepteerd, maar wisselgeld krijg je vaak in franken terug. Geldautomaten zijn overal te vinden en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd.
LHBTIQ+
Liechtenstein is een tolerant land, maar heeft nog geen volledige gelijkstelling voor LHBTIQ+-personen. Discriminatie is verboden en de sfeer is over het algemeen veilig en vriendelijk, al is de zichtbaarheid van de LHBTIQ+-gemeenschap beperkt.
Prijsniveau
Liechtenstein heeft een hoog prijsniveau, vergelijkbaar met Zwitserland. Vooral restaurants, accommodatie en vrijetijdsactiviteiten kunnen prijzig zijn. Supermarkten en openbaar vervoer zijn eveneens duurder dan gemiddeld in Europa.
Reisdocumenten
Liechtenstein is onderdeel van de Schengenzone, waardoor reizigers uit Nederland en België geen visum nodig hebben. Een geldig identiteitsbewijs of paspoort is voldoende voor een bezoek. Je moet een geldig identiteitsbewijs of paspoort bij je hebben omdat je verplicht bent jezelf te kunnen identificeren wanneer daarom gevraagd wordt. Hoewel Liechtenstein binnen de Schengenzone ligt en er dus normaal gesproken geen grenscontroles plaatsvinden, kunnen lokale autoriteiten toch steekproefsgewijs controleren op identiteit. Bijvoorbeeld bij politiecontroles, calamiteiten, of tijdens controles in het openbaar vervoer of accommodatie.
Taal
De officiële taal is Duits, waarbij het lokale dialect Alemannisch (Liechtensteinerisch) veel wordt gesproken. Vrijwel iedereen spreekt ook Engels, vooral in de toeristische gebieden en steden zoals Vaduz.
Tijdsverschillen met Nederland
Er is geen tijdsverschil tussen Liechtenstein en Nederland. Zomer- en wintertijd lopen gelijk met Nederland en België.
Veiligheid
Liechtenstein behoort tot de veiligste landen ter wereld. Criminaliteit komt zelden voor, ook niet in de hoofdstad Vaduz. Toch is het altijd verstandig gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen.