Douaneregels
Schotland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk, dat sinds de Brexit niet meer bij de Europese Unie hoort. Hierdoor gelden strengere douaneregels dan voorheen. Bezoekers mogen beperkte hoeveelheden alcohol, tabak en goederen belastingvrij invoeren. Neem vooraf altijd de actuele regels door, vooral als je speciale producten zoals medicijnen meeneemt.
Elektriciteit
In Schotland wordt net als in de rest van het Verenigd Koninkrijk gebruikgemaakt van type G-stopcontacten (drie rechthoekige pinnen). De netspanning bedraagt 230 volt. Reizigers vanuit Nederland en België hebben daarom een reisstekker nodig.
Geldzaken
De officiële munt is het Britse pond (GBP). Bankpassen en creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Geldautomaten zijn ruim beschikbaar, ook in kleinere plaatsen. Schotse bankbiljetten zien er anders uit dan Engelse, maar zijn overal in het Verenigd Koninkrijk geldig.
Kleding
Neem altijd warme, waterdichte kleding mee, ongeacht het seizoen. Het weer in Schotland is wisselvallig; stevige wandelschoenen, een regenjas en lagen kleding zijn daarom aan te raden. Ook in de zomer kan het ’s avonds behoorlijk afkoelen, vooral in de Hooglanden.
Kraanwater
Het kraanwater in Schotland is veilig, schoon en goed drinkbaar. Flessenwater kopen is dus niet nodig; een eigen waterfles meenemen en vullen is goedkoper en milieuvriendelijker.
Links rijden
In Schotland rijdt men aan de linkerkant van de weg. Dit vergt vooral in het begin enige aanpassing voor reizigers uit Nederland en België. Wees extra voorzichtig bij rotondes en kruispunten, en neem voldoende tijd om aan het links rijden te wennen.
Muggen en knutten
Vooral in de zomermaanden kunnen kleine steekvliegjes, de zogenaamde ‘midges’ of knutten, erg hinderlijk zijn, vooral in het westen en de Hooglanden. Neem goede insectenwerende middelen mee en draag lange kleding om jezelf tegen beten te beschermen, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang.
Natuurgeweld
Schotland kent vrijwel geen extreem natuurgeweld. Wel kan het weer plotseling omslaan, vooral in berggebieden. Zorg daarom altijd voor geschikte kleding, goede wandelkaarten en informeer vooraf naar weersvoorspellingen als je de natuur ingaat.
Prijsniveau
Schotland heeft een vergelijkbaar prijsniveau met Nederland en België. Restaurants, cafés en openbaar vervoer zijn redelijk betaalbaar, maar accommodaties en toeristische attracties kunnen in het hoogseizoen duurder zijn. Boodschappen en lokale producten zijn meestal goed betaalbaar.
Reisdocumenten
Sinds de Brexit heb je voor reizen naar Schotland een geldig paspoort nodig; een identiteitskaart is niet meer voldoende. Bovendien moet je sinds 2 april 2025 ook een elektronische reistoestemming (ETA – Electronic Travel Authorisation) aanvragen voor bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk, inclusief Schotland. Deze ETA is verplicht voor Nederlandse en Belgische reizigers bij toeristische, zakelijke of korte studiebezoeken van maximaal zes maanden.
De ETA kun je eenvoudig online of via de officiële UK ETA-app aanvragen. De reistoestemming is twee jaar geldig, of tot je paspoort verloopt, afhankelijk van wat eerder plaatsvindt. Zorg ervoor dat je de ETA vóór je vertrek geregeld hebt, want zonder deze toestemming word je niet toegelaten tot het vliegtuig of de ferry naar het Verenigd Koninkrijk.
Taal
De officiële taal in Schotland is Engels, met een typisch Schots accent. Daarnaast wordt Schots-Gaelisch nog gesproken in bepaalde gebieden, vooral op de westelijke eilanden. Overal spreekt men uitstekend Engels, waardoor communiceren gemakkelijk is.
Tijdsverschillen met Nederland
In Schotland is het één uur vroeger dan in Nederland. Dit tijdsverschil geldt het hele jaar, zowel in zomer- als wintertijd.
Veiligheid
Schotland is een veilige bestemming met weinig criminaliteit. Vooral buiten de steden is het rustig en veilig. Toch blijft het verstandig om in grotere steden zoals Edinburgh en Glasgow op te letten op drukke plekken, om zakkenrollerij te voorkomen. Laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter in je auto of accommodatie.