Klimaattype EH: hooggebergteklimaat

Op basis van de Köppen-Geiger klimaatclassificatie wordt het klimaat in verschillende types ingedeeld. Op deze pagina beschrijven we klimaattype EH, ook wel bekend als hooggebergteklimaat.

Omschrijving
Het hooggebergteklimaat komt zoals uit de naam al blijkt voor in hooggebergten, zoals de Himalaya en de Alpen. Deze klimaatsoort wordt niet door alle klimatologen erkend, wat vooral veroorzaakt wordt door het feit dat er geen duidelijke grenzen bestaan die dit klimaat zich laten onderscheiden van de koude landklimaten en het toendraklimaat (type ET). Typerend voor gebieden die de classificatie EH krijgen is dat ze overwegend koud tot zeer koud zijn, vaak grote hoeveelheden neerslag te verwerken krijgen die vooral in de vorm van sneeuw valt en dat de temperatuur een groot deel van het jaar onder de 0 graden Celsius ligt. De grond is dan ook vaak gedurende het hele jaar bevroren en niet zelden bedekt met eeuwige sneeuw of ijs. Op plekken die een hooggebergteklimaat kennen is geen boomgroei meer.

Het grote verschil tussen het EH-klimaat en het toendraklimaat (ET) is dat er grote fluctuaties in de temperatuur plaats kunnen vinden. Door inversie is een plotselinge weersomslag goed mogelijk, wat in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn.

Landen en gebieden met dit klimaattype
Het hooggebergteklimaat komt voor in hooggebergten zoals de Alpen, het Andes gebergte, de Himalaya, de Rocky Mountains en het Tibetaans Hoogland.

Opmerkingen
Het hooggebergteklimaat wordt ook wel eens H-klimaat in plaats van EH-klimaat genoemd.

hooggebergteklimaat