voorpagina ● landenlinks  ● contact

over BelgiŽ

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rapport voor BelgiŽ
cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
zomerzon
winterzon
wintersport
winkelen
prijspeil
veiligheid
Beoordelingen op basis van informatie op diverse beoordelingssites en eigen ervaringen. Maximum is vijf sterren.
... meer beoordelingen

BelgiŽ informatie

belangrijke plaatsen & streken
bezienswaardigheden
feiten & cijfers
geld
informatie
kraanwater
landkaart
meer over BelgiŽ
risico's
reizen naar BelgiŽ
spreekbeurt
taal
vliegtijd
telefonie

  BelgiŽ

Het Koninkrijk BelgiŽ is sinds het jaar 1830 een zelfstandig land gelegen in het westen van Europa. BelgiŽ grenst aan de noordkant aan Nederland, in het oosten aan Duitsland en Luxemburg en in het zuiden aan Frankrijk. BelgiŽ kent een roerige geschiedenis waarbij het te maken heeft gekregen met verschillende overheersers en oorlogen. Zo hebben de Belgen niet alleen de Tweede Wereldoorlog moeten doorstaan, maar ook de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers hebben in de periode 1914-1918 een groot deel van BelgiŽ bezet met als klapstuk aan het einde het bombardement op Ieper tijdens de Vierde Slag om Ieper. De stad werd daarbij volledig verwoest. Na afloop van de oorlog is Ieper in zijn geheel weder opgebouwd. Hierbij is het vooroorlogse uiterlijk van Ieper hersteld. Dit is voor een groot deel gefinancierd met Duits geld. In Ieper wordt iedere avond om 20 uur de Last Post gespeeld. Deze onder de Menenpoort gehouden ceremonie is ter nagedachtenis van de slachtoffers in de Eerste Wereldoorlog. Tijdens W.O. II werd BelgiŽ wederom bezet door de Duitsers. Het grootste deel van BelgiŽ werd in het najaar van 1944 al bevrijd. De rol van de toenmalige Koning Leopold kwam door zijn snelle capitulatie ter discussie te staan. Dit leidde tot de zogenaamde koningskwestie die ertoe geleid heeft dat in 1951 Leopoldís tweede zoon Boudewijn hem opvolgde als Koning der Belgen. Machtsstrijden behoren in BelgiŽ nog steeds tot de orde van de dag. Tegenwoordig zijn het geen buitenlandse machten die in BelgiŽ willen heersen (hoewel anti-EU bewegingen daar anders over denken), maar zijn het juist interne conflicten die BelgiŽ steeds vaker lijken te verscheuren. Vooral binnen het Vlaams Gewest, dat economisch als het sterkste deel van BelgiŽ gezien wordt, neemt de weerstand tegen de Belgische eenheid toe.


fraaie gevels aan de Grote Markt van Antwerpen - © Dimi3.nl

Nederlands, Frans of...?
Mensen die BelgiŽ amper kennen hebben het altijd over het Nederlandse en het Franse deel. Hiermee doen ze BelgiŽ op verschillende manieren te kort. Allereerst zijn er geen twee maar drie gewesten: het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze verdeling komt niet overeen met de verschillende taalgebieden. Zo ligt er in het oosten van het Waals Gewest de Duitstalige Gemeenschap, waar Duits de belangrijkste voertaal is. In dit gebied dat ook aangeduid wordt als Belgische Eiffel wonen ruin zeventigduizend Duitstalige inwoners. Dat Duits een officiŽle taal is in BelgiŽ merk je in uitingen die vanuit overheidswege gedaan worden. Een voorbeeld hiervan zijn de drietalige gezondheidswaarschuwingen die je bijvoorbeeld terugvindt op pakjes sigaretten. De verdeling tussen het Frans- en Nederlandstalige gebied kent haar oorsprong in de 3e eeuw na Christus. Grofweg gezien was toen het gebied ten noorden van de Via Belgica een Germaans taalgebied. Ten zuiden van deze belangrijke Keltische weg lag het Franstalige gebied. De taalgrens is in de loop der jaren een stuk verschoven, onder andere onder invloed van industrialisering en het veranderingen van staatkundige inrichtingen. Hoewel men het tegenwoordig vaak heeft over Vlaams en Waals als talen, zijn dit geen officiŽle talen maar een verzameling van dialecten van de talen Nederlands en Frans. Taalkundigen prefereren het om bijvoorbeeld het Nederlands dat in Vlaanderen gesproken wordt aan te duiden als Belgisch-Nederlands of in mindere mate Zuid-Nederlands. Binnen het Belgisch Nederlandse taalgebied is er net als in Nederland zelf ook een groot verschil in de lokale dialecten. Iemand uit Brugge die in Brugs dialect spreekt zal voor iemand uit Belgisch Limburg bijna net zo lastig te volgen zijn als voor een Nederlander. De verschillende talen vormen tegenwoordig vooral bij Nederlandstalige Belgen een bron van irritatie. Hoewel de Vlamingen over het algemeen zonder enige uitzondering uitstekend Frans spreken, daar lijkt het erop dat de Franstalige Belgen steeds vaker de Nederlandse taal niet machtig zijn. Het frustreert de Vlamingen dat het officieel tweetalige Brussel steeds meer aan het verfransen is. Dat heeft twee oorzaken. Allereerst is het aantal Franstaligen dat Nederlands als tweede taal leert op school enorm afgenomen. De enorme toestroom van Franstalige immigranten uit Afrika heeft het effect versterkt.


uitzicht op de stad Dinant - © Mediajam

Bevolking
Net als dat voor ieder volk geldt, kun je niet spreken van de gemiddelde Belg. De verdeeldheid wat betreft afkomst en taal, alsmede de vele conflicten en bezettingen in het verleden zorgen er samen voor dat BelgiŽ nooit een echte eenheid is geworden. Misschien dat Belgen daarom wat schuwer, terughoudender en ogenschijnlijk meer bescheiden zijn. De bescheidenheid die veel Belgen laten zien wordt vaak in ťťn klap weggevaagd op het moment dat een Belg of een Belgisch team iets presteert op internationaal niveau. Een voorbeeld hiervan is het behalen van de halve finale van het Wereldkampioenschap Voetbal in Mexico in 1986. Het Nederlandse team had zich voor dat WK zelfs niet eens gekwalificeerd. De prestatie van de Rode Duivels werd uitbundig gevierd met zijdelings een lange neus richting de Ďarrogante Hollandersí. Op het moment dat BelgiŽ iets presteert is er ineens wel eenheid en klopt men zichzelf en masse op de borst vanwege de geleverde prestatie. Dat de Belgische bescheidenheid slechts een masker is zie je goed terug onder de Belgen die maatschappelijk succesvol en/of rijk zijn. Rijkdom en succes mogen in BelgiŽ wťl getoond worden. Chique kleding, dure autoís en champagne met kaviaar in de betere discotheken zijn manieren om succes uit te stralen die in BelgiŽ maatschappelijk veel beter geaccepteerd worden dan in het Calvinistische Nederland. Misschien zit daar wel het grote verschil tussen de gemiddelde Nederlander en de gemiddelde Belg. Een Nederlander schreeuwt om het hardst dat hij/zij de beste is terwijl een Belg eerder vergeleken kan worden met een pauw die zijn mooie veren laat zien op de momenten dat dat nodig is.


triomfboog in Brussel - © Dimi3.nl

BelgiŽ als vakantiebestemming
Nederlanders weten de weg naar BelgiŽ massaal te vinden. Stedentrips naar Belgische steden zoals Antwerpen, Brussel, Brugge en Gent zijn bijna net zo oud als het bestaan van BelgiŽ als natie. Een vakantie in BelgiŽ beleven is iets wat volgens ons bijna iedereen die reist weleens een keer gedaan heeft. Nederlanders bezoeken BelgiŽ vooral vanwege de historische binnensteden, het Bourgondische leven en het gevoel dat het allemaal anders, maar toch vertrouwd is. Nederlanders reizen behalve naar Belgische steden ook veelvuldig naar de Ardennen. Dit uitgestrekte natuurgebied is vooral populair onder sportievelingen en natuurzoekers. In de Ardennen zijn ook een groot aantal prachtige steden en dorpen te bewonderen zoals Dinant, Crupet en Celles. De Vlaamse kust wordt vooral bevolkt door Belgische gasten. Nederlanders komen er ook graag maar zijn er gemiddeld genomen in de minderheid.

Sinds dat Antwerpen maandelijkse koopzondagen ingevoerd heeft, is het op de eerste zondag van de maand nog drukker dan normaal in de Scheldestad.

 

Eten en drinken
Dat het leven in BelgiŽ vooral een Bourgondische inslag kent dat merk je in diverse opzichten zodra je de landsgrenzen passeert. Lekker eten en drinken vormen belangrijke onderdelen in het dagelijks leven van Belgen. Hierin lijken ze meer op de Fransen dan op Nederlanders, waarbij eten vooral altijd functioneel moest zijn. Hoewel in BelgiŽ fastfood en het Ďgemakkelijke etení ook steeds meer hun rol opgeŽist hebben in de samenleving, zie je toch nog in een groot aantal details dat het Bourgondische leven centraal staat in BelgiŽ. Zo zul je kant en klare kruidenmixen en sausjes in een gemiddeld Belgisch eethuis niet aantreffen. Eten in BelgiŽ moet vooral puur en smaakvol zijn. Dat er daarbij vaak wat minder op de calorieŽn gelet wordt blijkt uit Belgische lekkernijen zoals abdijkazen, bonbons (pralines), wafels en bieren. Eten is ťťn van de laatste dingen waar men in BelgiŽ op zal besparen.

Kaart van BelgiŽ
BelgiŽ routekaarten en landkaarten

belangrijke plaatsen & streken

Antwerpen populaire stedentripbestemming vanwege de uitstekende mogelijkheden om te winkelen en uit te gaan
Brussel hoofdstad en belangrijkste stad van BelgiŽ
Knokke populaire badplaats aan de Vlaamse kust
Ardennen uitgestrekt natuurgebied dat zeer populair is onder sportievelingen en natuurliefhebbers
Schelde belangrijkste rivier van BelgiŽ
Dinant kleine sfeervolle plaats in de Ardennen
Spa plek waar het beroemde bronwater gewonnen wordt
Brugge de prachtige historische binnenstad trekt veel internationale toeristen
Leuven de oudste studentenstad van de Benelux
Gent gezellige stad die mede bekend staat vanwege de Gentse Feesten die in de zomer gehouden worden
Ieper belangrijke stad binnen de strijd tussen de Britten en Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog
Luik uitstekende winkelstad

bezienswaardigheden

Rubenshuis voormalig woonhuis van de bekende schilder Peter Paul Rubens woonde en werkte
MAS modern museum waarin een aantal voormalige Antwerpse musea samengevoegd zijn
Vlaamse kust heerlijke zandstranden gecombineerd met boulevards waar je aangenaam kunt eten
Het Steen het oudste gebouw van Antwerpen
Atomium kunstwerk dat oorspronkelijk als tijdelijk monument voor de wereldtentoonstelling van 1958 bedoeld was
Citadel van Dinant na 408 treden omhoog klimmen wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad Dinant
Durbuy de kleinste stad ter wereld
Grote Markt Brussel dit historische plein verandert eens in de twee jaar in een prachtig bloementapijt
Coo de watervallen van Coo behoren tot de belangrijkste attracties van de Ardennen
Plopsaland De Panne voor kinderen van pakweg 3 tot 8 jaar is dit de leukste plek in BelgiŽ
Galeries Royales St. Hubert mooie overdekte winkelpassage in Brussel waar je heerlijke lekkernijen kunt kopen
Brouwerij Artois de grootste brouwerij van BelgiŽ
Prinselijk Begijnhof ťťn van de toppers in de oude binnenstad van Brugge

feiten & cijfers

Hoofdstad: Brussel
Regeringsvorm: constitutionele monarchie
Oppervlakte: 30.528 km≤
Aantal inwoners: ruim 10 miljoen
Belangrijkste religies: Rooms-katholiek (57%)
taal
OfficiŽle talen: Nederlands, Frans en Duits
Belangrijkste spreektalen: Nederlands en Frans
Veel Nederlandstalige Belgen spreken ook een aardig woordje Engels. In het Franstalige deel van BelgiŽ is het aantal mensen dat ook Engels spreekt aanzienlijk kleiner.
geld
Munteenheid: euro
Valuta code: EUR
Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina
Geldautomaten: zijn ruimschoots aanwezig
Creditcards: de grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina
Fooien in restaurants: gemiddeld 5% (niet verplicht)
kraanwater
Het kraanwater in BelgiŽ is uitstekend drinkbaar en heeft een prima smaak.
telefonie
De landcode om naar telefoonnummers in BelgiŽ te bellen is 0032 of +32.
Vanuit BelgiŽ naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer.
Bij het gebruik van een landcode moet u altijd de eerste 0 (nul) van het te bellen nummer weglaten.
Het mobiele netwerk in BelgiŽ is van uitstekende kwaliteit. In de dunner bevolkte delen van de Ardennen kan de dekking slecht zijn.
Nederlands toestel/abonnement gebruiken? Lees de mobiele telefoon informatie.
risico's
Terreuraanslagen: gemiddeld risico
Orkanen: geen risico
Aardbevingen: vrijwel geen risico
Reizigersdiarree: vrijwel geen risico
Malaria: geen risico
Gewelddadige demonstraties: laag risico
Gewelddadige overvallen:
laag risico
Staatsgrepen: vrijwel geen risico
Ontvoeringen van toeristen: vrijwel geen risico

Lees meer informatie over veiligheid en het actuele reisadvies

reizen naar BelgiŽ
Vliegen: er zijn vluchten tussen Schiphol en Brussel
Treinreizen: uitstekende mogelijkheden om per trein naar BelgiŽ te reizen, zowel per intercity als met hogesnelheidslijnen
Met de auto: BelgiŽ is prima via de weg te bereiken. Het snelwegnetwerk in BelgiŽ kent wel wat knelpunten. Vooral de ringen rondom Brussel en Antwerpen zijn gevoelig voor files.
vliegtijd
De vliegtijd of vluchttijd naar BelgiŽ vanaf Amsterdam Schiphol Airport:
Brussel Ī 0:30 uur
Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

Lees alles over vliegtijden / vluchttijden

spreekbeurt
Wil je een werkstuk over BelgiŽ maken of een spreekbeurt over BelgiŽ houden? Je kunt natuurlijk een spreekbeurt over BelgiŽ downloaden als je dat wilt. De kans is echter groot dat de leraar ontdekt dat je je spreekbeurt van het internet geplukt hebt. Ons advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. De informatie over BelgiŽ op onze site zal je daar zeker bij helpen. Met onze spreekbeurttips zorg je ervoor dat jouw spreekbeurt over BelgiŽ een goed cijfer scoort.
meer over BelgiŽ
alles over BelgiŽ
BelgiŽ informatie
BelgiŽ reisinformatie
BelgiŽ startpagina
BelgiŽ voor beginners
bijzondere plaatsen in BelgiŽ
het klimaat van BelgiŽ
... meer handige sites

informatie over plaatsen in BelgiŽ:
Antwerpen
Brugge
Brussel
Dinant
Durbuy
Gent
La Roche en Ardenne
Luik
Oostende
... meer steden

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen