voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Aruba

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


de ideale reisperiode
Reisadvies nodig over wat de beste reisperiode voor deze bestemming is?
Bekijk de beste reisperiodes.

  Aruba klimaat

Het klimaat van Aruba
Aruba ligt in wat men de droge Zuid-Caribische zone noemt met het daarbij passende warme steppeklimaat (type BSh volgens het klimaatsysteem van Köppen-Geiger). Het klimaat kenmerkt zich door vrij constante tropische temperaturen waarbij er weinig plaats is voor uitschieters naar boven of naar beneden. De laagste temperaturen liggen nooit meer dan 4 tot 5 graden onder het langjarig gemiddelde voor die betreffende maand. aan de andere kant geldt dat ook voor de maximumtemperaturen: het kwik stijgt vrijwel nooit hoger dan 4 tot 5 graden boven het langjarige gemiddelde wat betreft de maximumtemperatuur. De vrij constante temperatuur draagt bij aan de populariteit van Aruba als vakantiebestemming, want je hoeft je bijna geen zorgen te maken of je wel goed weer zult hebben op vakantie. Het enige wat je je af moet vragen is wat voor weerbeeld er die dag bij hoort als je ‘s morgens opstaat op Aruba. Dat het warm wordt is een gegeven feit.

Klimaatzones
In Aruba komen de volgende klimaatzones voor:
BSh - warm steppeklimaat

Regen
Wat betreft het neerslagpatroon zie je wel variaties op Aruba. Er is sprake van een droog seizoen en een wat natter seizoen, wat lokaal vaak aangeduid wordt als regenseizoen. Je moet hierbij niet denken aan dagenlang regen, maar meer aan een verhoging van de frequentie, duur en intensiteit van de regenbuien. Gemiddeld valt er iets minder dan vijfhonderd millimeter aan neerslag per jaar, waarbij de maanden oktober, november en december samen goed zijn voor ongeveer de helft van de totale jaarsom. In deze periode is de kans op een dag met een aantal buien groter dan gedurende andere maanden. Ook in de maand juli zie je een lichte verhoging van de tijd dat het regent.

Wind
Op Aruba is er vrijwel altijd een voelbare passaatwind uit oostelijke tot noordoostelijke richting aanwezig. Deze wind zorgt voor de kenmerkende vorm van de watapana’s (dividivi’s), een boomsoort die met de wind mee groeit op Aruba. Er zijn weinig dagen dat deze wind gaat liggen. Als dat wel gebeurt dan voelt het meteen een stuk warmer aan. Het liggen van de passaatwind gebeurt met name in het najaar weleens. Het aparte is dat dit ook de periode is als de sterkste winden voor kunnen komen. Hoewel Aruba slechts eens in de honderd jaar direct te maken krijgt met zware tropische stormen met orkaankracht, is er tijdens het orkaan seizoen (juni tot december) wel kans op een dag wat hardere wind omdat een zware tropische depressie Aruba redelijk dicht nadert.

Extra informatie
- overdag is het op Aruba vrijwel altijd tussen de 28 en 33 graden Celsius
- 's nachts koelt het amper af op Aruba
- langs de noordkust staat altijd een stevige wind
- de kans dat je op Aruba een hele week hebt met dagen vol buien is minder dan twee procent

klimaat en weer toegelicht
Klimaatgegevens zijn gebaseerd op de registratie van het weer gedurende een langere periode (dertig jaar). De klimaatcijfers die daaruit voortvloeien zijn langjarige gemiddeldes. Op basis van deze cijfers kan het klimaat beschreven worden en ingedeeld worden binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger.
Het weer is een momentopname waarbij vooral de temperatuur, het weerbeeld, de wind, de neerslag en de zonneschijn van een bepaald moment weergegeven wordt. De weersverwachting is een voorspelling op basis van computermodellen in combinatie met meetgegevens. De weersverwachting kan redelijk nauwkeurig zijn, maar de kans dat de experts er compleet naast zitten is altijd aanwezig, zeker in gebieden en periodes dat het weer een grillig karakter heeft.
meer over het klimaat & weer van Aruba
het klimaat van Aruba
winterzon in Aruba
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen