voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Egypte

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


de ideale reisperiode
Reisadvies nodig over wat de beste reisperiode voor deze bestemming is?
Bekijk de beste reisperiodes.

  Egypte klimaat

Het klimaat van Egypte
Egypte heeft een warm woestijnklimaat met over het land verspreid vooral variaties in neerslag en temperatuur. Zo is er langs de noordelijke kustgebieden (langs de Middellandse Zee) sprake van iets lagere temperaturen dan in de rest van het land en is ook de gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag in het noorden al vrij klein, landinwaarts is de kans op regen vrijwel te verwaarlozen. Sommige steden en streken in Egypte kennen zelfs lange periodes (maanden, soms zelfs jaren) zonder enige neerslag van betekenis.

Klimaatzones
In Egypte komen de volgende klimaatzones voor:
BWh - warm woestijnklimaat

Seizoenen
Egypte kent slechts twee seizoenen, waarbij het onderscheid vooral gemaakt wordt in de temperatuur en er eigenlijk niet zoveel verschil is in het weerbeeld, met uitzondering van het iets minder zonnige en wat nattere noorden in de winter. In de winter merk je dan ook dat het langs de Middellandse Zeekust mild is, maar in het algemeen net te koel om aan het zwembad of strand te liggen terwijl het in de populaire badplaatsen langs de Rode Zee zoals Sharm El Sheikh en Hurghada wl warm genoeg is voor een winterzon vakantie.
In april heb je de overgang naar het hetere zomerseizoen, waarin regen vrijwel geen kans heeft en de temperaturen flink oplopen, met name landinwaarts. Hoofdstad Caro, populaire excursiestad Luxor en de badplaatsen aan de oostkust halen dan gemakkelijk maximumtemperaturen die tussen de 35 en 40 graden of nog hoger liggen. In oktober is de omschakeling naar de mildere winterperiode.

Regen
De kans dat je in Egypte door een regenbui getroffen wordt is niet zo groot. De noordelijke kuststrook is het natste met een gemiddelde jaarlijkse neerslagsom die rond de tweehonderd millimeter ligt. Zuidwaarts neemt de hoeveelheid snel af, waarbij sommige locaties in het zuiden van Egypte jaarlijks minder dan 10 millimeter regen ontvangen. Vooral in de zomer is de kans op regen minimaal in Egypte.

Extra informatie
- in de woestijn kan het 's nachts flink afkoelen, waardoor er binnen n etmaal temperatuursverschillen van tientallen graden ontstaan
- het zeewater van de Rode Zee heeft het hele jaar aangename temperaturen, die variren van 21-22 graden in de winter tot bijna dertig graden in de zomer
- Egypte kent een eigen variant of de sirocco: de khamsin. Deze zeer warme wind die afkomstig is uit de Sahara zorgt ervoor dat de temperatuur binnen enkele uren met maar liefst twintig graden Celsius kan stijgen. Dit verschijnsel dat voor kan komen rond de maand april gaat gepaard met veel woestijnzand in de lucht waardoor het ronduit zeer onaangenaam buiten wordt.
- uitgebreide klimaatinfo, temperaturen en neerslagstatistieken van Egypte vind je op klimaatinfo Egypte

klimaat en weer toegelicht
Klimaatgegevens zijn gebaseerd op de registratie van het weer gedurende een langere periode (dertig jaar). De klimaatcijfers die daaruit voortvloeien zijn langjarige gemiddeldes. Op basis van deze cijfers kan het klimaat beschreven worden en ingedeeld worden binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger.
Het weer is een momentopname waarbij vooral de temperatuur, het weerbeeld, de wind, de neerslag en de zonneschijn van een bepaald moment weergegeven wordt. De weersverwachting is een voorspelling op basis van computermodellen in combinatie met meetgegevens. De weersverwachting kan redelijk nauwkeurig zijn, maar de kans dat de experts er compleet naast zitten is altijd aanwezig, zeker in gebieden en periodes dat het weer een grillig karakter heeft.
meer over het klimaat & weer van Egypte
het klimaat van Egypte
winterzon in Egypte
... meer handige sites

landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen