voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Mexico

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rapport voor Mexico
cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
zomerzon
winterzon
wintersport
winkelen
prijspeil
veiligheid
Beoordelingen op basis van informatie op diverse beoordelingssites en eigen ervaringen. Maximum is vijf sterren.
... meer beoordelingen

Mexico informatie

belangrijke plaatsen & streken
bezienswaardigheden
feiten & cijfers
geld
informatie
kraanwater
landkaart
meer over Mexico
risico's
reizen naar Mexico
spreekbeurt
taal
vliegtijd
telefonie

  Mexico

In Centraal Amerika ligt Mexico, het grootste Spaanstalige land ter wereld. Met een totale oppervlakte van bijna twee miljoen kilometer en een inwoneraantal dat de honderdduizend inwoners ruimschoots passeert is het tevens het tweede Latijns-Amerikaanse land na Brazilië. Wie aan Mexico denkt die kan zonder enige twijfel een aantal zaken opnoemen die wij in Europa als typisch Mexicaans ervaren zoals tequila, sombrero’s, Mariachi’s, de Mayacultuur en allerlei Mexicaanse gerechten waaronder nacho’s, taco’s en tortilla’s. De typische Mexicaanse cultuur zoals we die nu kennen komt voort uit de combinatie van diverse inheemse volkeren met Europese en Amerikaanse invloeden. Mexico heeft zo’n eigen cultuur dat het bij veel mensen tot de verbeelding spreekt. Niet voor niets dat allerlei soorten toeristen zich zo aangetrokken voelen tot Mexico. Het land is in alle opzichten zo divers dat iedereen zich er op een bepaalde manier thuis voelt.

Geschiedenis
Eeuwenlang hebben diverse inheemse beschavingen in Mexico geleefd. De Olmeken vormden de eerste beschaving in het huidige Mexico. Zij waren vanaf 1200 v.C. tot rond het begin van onze jaartelling de belangrijkste bewoners van het toenmalige Meso-Amerika. Na de Olmeken woonden er meerdere volkeren in het gebied dat we tegenwoordig kennen als Mexico. Erg machtig waren de Maya, die tegen de tijd dat de Spanjaarden aan het begin van de 16e eeuw Mexico veroverden teruggedrongen waren tot delen van Zuid-Mexico, waar tegenwoordig nog steeds een aantal goed geconserveerde Mayasteden te vinden zijn. Een aantal grote volkeren die ook heersten in delen van Mexico waren de Azteken, de Tolteken, de Zapoteke, de Chichimeken en de Mixteken. De Spanjaarden hebben zich bij het bezetten van Mexico eerst geconcentreerd op de Azteken, omdat zij volgens de Spanjaarden de meeste rijkdommen (o.a. goud) bezaten. In een periode van in totaal zo’n twee eeuwen hebben de Spaanse bezetters Nieuw-Spanje (zoals Mexico een tijd genoemd werd) de rest van het huidige Mexico plus een gebied dat tegenwoordig tot de Verenigde Staten behoort veroverd. In het begin van de bezettingsperiode zijn door de pest veel oorspronkelijke bewoners overleden. Het bevolkingsaantal van Mexico kromp van ongeveer 25 miljoen in 1520 tot minder dan een miljoen een eeuw later. Omdat de bevolkingsgroei daarna voor een groot deel veroorzaakt werd door immigratie van Spanjaarden is er een grote mengelmoes ontstaan van inheemse volkeren en Spanjaarden. Tegenwoordig is bijna ongeveer 80% van de inwoners van Mexico mesties, wat een vermenging is van Europeanen en indianen. Bijna twintig procent van de mensen in Mexico wordt tot de inheemse indianenstammen gerekend. Vooral in Yucatan en Quintana Roo is het percentage inheemse bevolking hoog (respectievelijk 59 en 39 procent), wat veroorzaakt wordt door de sterke vertegenwoordiging van de Maya.

 

Arm en rijk
Economisch gezien behoort Mexico tot de top vijftien van belangrijkste landen ter wereld. De privatisering van veel staatsbedrijven aan het einde van de vorige eeuw heeft geleid tot een enorme toename van de export, waardoor op langere termijn een grote economische groei mogelijk is geworden. Helaas geldt dat de verschillen tussen arm en rijk er in Mexico niet minder op geworden zijn. De rijken hebben hun fortuin de afgelopen decennia enorm toe zien nemen terwijl het aantal mensen dat in Mexico onder de armoedegrens leeft nog steeds schrikbarend hoog is. Dit terwijl de welgestelde Mexicanen nog rijker geworden zijn. Mexico behoort tot de top-5 landen ter wereld wat betreft het aantal miljonairs. De economie is vooral gebaseerd op een drietal elementen: industrie, landbouw en rijkdommen uit de bodem zoals zilver, aardolie en aardgas.

Vakantieland
De rijke cultuur en de intrigerende geschiedenis van het land vormen naast het aangename klimaat de belangrijkste ingrediënten voor de populariteit van Mexico als vakantieland. De belangrijkste groep toeristen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten van Amerika. Voor hen is Mexico het dichtst bij gelegen warme land, het grenst in het zuiden immers direct aan de V.S. Dat zorgt voor een groot aantal mogelijkheden om naar Mexico te reizen, dus veel concurrentie en als gevolg daarvan aantrekkelijke tarieven om naar Mexico op vakantie te gaan. Je ziet dan ook op sommige plaatsen dat Amerikaanse toeristen eventjes naar Mexico vliegen voor een weekendje weg. Omdat het kostentechnisch goed mogelijk is komt de Amerikaanse jeugd hier hun spring break vieren. Voor Europeanen is Mexico een veel duurdere bestemming. Dit wordt vooral veroorzaakt door de ticketprijzen van vliegreizen. Bij een vlucht van Nederland naar Mexico moet er een afstand van zo’n negenduizend tot ruim elfduizend kilometer overbrugt worden. Er worden verschillende rondreizen door Mexico aangeboden. Dit soort vakanties raakt steeds meer in trek. Het aantal aanbieders waar je een rondreis door Mexico kunt boeken neemt toe. Nederlandse toeristen komen naar Mexico vooral voor de mix van strand en cultuur. Het gros van de Nederlanders reist af naar badplaatsen zoals Playa del Carmen, Cancún en Puerto Vallarta. Vooral voor de badplaatsen op het schiereiland Yucatán geldt dat prachtige witte zandstranden gecombineerd worden met het bekijken van de onderwaterwereld, uitstapjes naar Mayasteden en het opsnuiven van de rijke cultuur die Mexico kent.

Gevaren
Mexico heeft bij sommige mensen een negatief imago. Dit is volkomen onterecht, want Mexico is een relatief veilig land waarin een gastvrije en vriendelijke bevolking leeft. In de pers wordt het beeld geschapen dat er in Mexico veel criminaliteit is vanwege drugshandel. Je zou bij wijze van spreken over de lijken struikelen die het gevolg van liquidaties in de drugsscene zijn. Dit soort excessen komt inderdaad voor, maar speelt zich niet af in toeristische regio’s. De kans dat je als toerist met zoiets geconfronteerd wordt is in Mexico misschien nog wel kleiner dan in onze eigen hoofdstad Amsterdam. ook rondom het fenomeen orkanen wordt soms onnodig hysterisch gedaan. Ja, een deel van Mexico heeft een risico op een dergelijke zware tropische storm gedurende het orkaanseizoen (juli t/m november). De kans dat er inderdaad een orkaan overtrekt op het moment dat jij er zit is echter nog steeds relatief klein. En in het geval dat er inderdaad sprake van een orkaan is dan zijn er uitstekende draaiboeken die ervoor moeten zorgen dat de schade zo beperkt mogelijk blijft. De kans dat je als toerist in Mexico komt te overlijden als gevolg van een orkaan is in de praktijk kleiner dan de kans dat je door een busongeluk sterft. Wie naar Mexico reist die kan dat onbezorgd doen. Natuurlijk moet je wel de op reis bijna gebruikelijke regels omtrent veiligheid en gezondheid in acht nemen.


Mexico routekaarten en landkaarten

belangrijke plaatsen & streken

Mexico-Stad één van de grootste steden ter wereld en de hoofdstad van Mexico.
Cancún grote toeristenstad aan de Caribische kust
Playa del Carmen tweede badplaats van het schiereiland Yucatan
Cozumel belangrijkste duikbestemming binnen Mexico
Cabo San Lucas badplaats in het westen die zeer populair is onder de Amerikaanse jetset
Puerto Vallarta populaire badplaats aan de westkust van Mexico
Acapulco één van de allereerste badplaatsen in Mexico en een belangrijke aanleghaven voor cruiseboten
Tijuana belangrijke industriële stad waar vooral veel voor de Verenigde Staten geproduceerd wordt
Baja California prachtige zandstranden in het westen van Mexico
Guadalajara de tweede stad van Mexico
Mérida belangrijkste stad op schiereiland Yucatan
Taxco koloniale stad die voor groot deel onaangetast is

bezienswaardigheden

Zócalo belangrijkste plein in de historische binnenstad van Mexico-Stad
Teotihuacán prachtige precolumbiaanse stad
Tulum ommuurde Mayastad aan de Caribische Zee
Chichén Itzá één van de zeven moderne wereldwonderen
Piramide van de Tovenaar ovale piramide binnen de archeologische vindplaats Uxmal
Ekbalam Mayastad waarvan de dertig meter hoge piramide nog wel door bezoekers beklommen kan worden
Sian Ka'an groot natuurreservaat in Yucatan
Cañón del Cobre indrukwekkend ravijn in Noord-Mexico
Monte Albán grootste Zapoteekse stad gelegen bij de Oaxacavallei
Palenque oude Maya-stad met grote variatie in bouwwerken
Templo Mayor belangrijke Aztekentempel in Tenochtitlán
Kathedraal van Zacetas aandachtstrekker is de fraai gedecoreerde gevel
Cathedral Metropolitana een van de meest indrukwekkende kerken van geheel Latijns Amerika
Volcán de Fuego actieve vulkaan binnen het centrale hoogland
Torre Latinoamericana mooiste uitzichtpunt over Mexico-Stad
Lover's Beach romantisch strand bij Cabo San Lucas dat alleen per boot te bereiken is
Paquimé archeologische site met adobegebouwen
Grotschilderingen in de grotten van Baja California zijn veel oude grotschilderingen terug te vinden
meer Mexico bezienswaardigheden top 10 bezienswaardigheden Cancún
top 10 bezienswaardigheden Mexico
top 10 bezienswaardigheden Playa del Carmen

top 10 bezienswaardigheden Puerto Vallarta
top 10 bezienswaardigheden Yucatán

feiten & cijfers

Hoofdstad: Mexico-Stad (Mexico City)
Regeringsvorm: republiek
Oppervlakte: 1.958.201 km²
Aantal inwoners: ruim honderd-en-tien miljoen
Belangrijkste religies: Rooms-Katholiek (88%)
taal
Officiële talen: Spaans
Belangrijkste spreektalen: Spaans en 57 inheemse talen
Engels wordt beperkt gesproken door hoog opgeleide Mexicanen en een deel van de mensen die in het toerisme werkzaam zijn. Uitzondering vormen de mensen die niet of nauwelijks met gasten in aanraking komen zoals kamermeisjes, koks en ander huishoudelijk personeel dat vooral achter de schermen werkt.
geld
Munteenheid: Mexicaanse peso
Valuta code: MXN
Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina
Geldautomaten: zijn ruimschoots aanwezig, vooral in de grote plaatsen; binnen een aantal toeristische plaatsen vind je zowel geldautomaten die Mexicaanse pesos uitgeven als geldautomaten die Amerikaanse dollars uitspugen. Meestal staat duidelijk op de betreffende geldautomaat aangegeven om welke muntsoort het gaat
Creditcards: de grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina
Fooien in restaurants: door de ruime aanwezigheid van Amerikaanse toeristen en het feit dat het basisloon in Mexico zeer karig is geldt hier een bijna identiek fooiensysteem als in de Verenigde Staten van Amerika
kraanwater
Het kraanwater in Mexico is niet drinkbaar. Het drinken van leidingwater is niet veilig. Vanwege de bacteriologische omstandigheden van het water wordt het eten van salades in Mexico ook afgeraden. Dezelfde waarschuwing geldt ook voor ijs dat gemaakt is van leidingwater. De enige manier waarop je veilig drinkwater hebt is door mineraalwater uit flessen te nuttigen. Bij het tanden poetsen kun je je mond ook het beste met veilig mineraalwater spoelen.
telefonie
De landcode om naar telefoonnummers in Mexico te bellen is 0052 of +52.
Vanuit Mexico naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer. Voor België is dit 0032 of +32.
Bij het gebruik van een landcode moet u altijd de eerste 0 (nul) van het te bellen nummer weglaten.
Het mobiele netwerk in Mexico vertoont veel plekken waar geen dekking is. Grote steden en toeristenplaatsen  zoals Mexico-Stad, Cancún, Playa del Carmen en Puerto Vallarta hebben in de regel een goede dekking. Houd er rekening mee dat men in Mexico een andere frequentie gebruikt voor de mobiele telefoons. Om in Mexico te telefoneren heb je een tri-band of quad-abnd mobiele telefoon nodig die het 1900 Mhz-netwerk ondersteunt.
Nederlands toestel/abonnement gebruiken? Lees de mobiele telefoon informatie.
risico's
Terreuraanslagen: laag risico
Orkanen: bovengemiddeld risico
Aardbevingen: gemiddeld risico
Reizigersdiarree: gemiddeld risico
Malaria: redelijk groot risico in de grensgebieden met Guatemala en Belize
Geweldadige demonstraties:  laag risico
Geweldadige overvallen:
  gemiddeld risico
Staatsgrepen: vrijwel geen risico
Ontvoeringen van toeristen: vrijwel geen risico

Lees meer informatie over veiligheid en het actuele reisadvies

reizen naar Mexico
Vliegen: vanuit Nederland kun je met KLM rechstreeks naar diverse bestemmingen binnen Mexico vliegen. ArkeFly vliegt op de voor het toerisme op Yucatán belangrijke internationale luchthaven van Cancún. Voordeligere vliegtickets naar Mexico zijn vooral te vinden via de Verenigde Staten van Amerika.
Treinreizen: per trein naar Mexico reizen is niet mogelijk
Met de auto: met de eigen auto naar Mexico reizen is niet mogelijk
vliegtijd
De vliegtijd of vluchttijd naar Mexico vanaf Amsterdam Schiphol Airport:
Cancún ± 10:30 uur
Mexico City ± 12:00 uur
Puerto Vallarta ± 12:45 uur
Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

Lees alles over vliegtijden / vluchttijden

spreekbeurt
Wil je een werkstuk over Mexico maken of een spreekbeurt over Mexico houden? Je kunt natuurlijk een spreekbeurt over Mexico downloaden als je dat wilt. De kans is echter groot dat de leraar ontdekt dat je je spreekbeurt van het internet geplukt hebt. Ons advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. De informatie over Mexico op onze site zal je daar zeker bij helpen. Met onze spreekbeurttips zorg je ervoor dat jouw spreekbeurt over Mexico een goed cijfer scoort.
meer over Mexico
Mexico bezienswaardigheden top 10
Mexico informatie
Mexico informatie
Mexico startpagina
Mexico voor beginners
bijzondere plaatsen in Mexico
... meer handige sites

informatie over plaatsen in Mexico:
Cancun
Cancun
Cancun
Cozumel
Playa del Carmen
Playa del Carmen
Playa del Carmen
... meer steden

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen