voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Mexico

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


de ideale reisperiode
Reisadvies nodig over wat de beste reisperiode voor deze bestemming is?
Bekijk de beste reisperiodes.

  Mexico klimaat

Het klimaat van Mexico
Omdat Mexico een groot land is die ook nog eens onder invloed staat van de Grote Oceaan aan de westelijke kant en de Golf van Mexico en Caribische Zee in het oosten zijn er veel verschillende klimatologische omstandigheden. Grote delen van Mexico kunnen ingedeeld worden binnen de tropische en subtropische klimaattypes. Opvallend detail voor Mexico is dat binnen een groot deel van het land geldt dat het binnenland gedurende de langste periode van het jaar koeler is dan de kustgebieden. Dat heeft te maken met het feit dat er amper sprake is van een afkoelende werking van het zeewater. Voor het overgrote deel van Mexico geldt dat het er vrij weinig regen valt en dat de temperaturen vaak op een aangenaam niveau liggen. Extreme kou komt eigenlijk niet voor in Mexico en met uitzondering van de woestijngebieden in het noorden valt het wat betreft de hitte ook nog wel mee. In de warmste maanden stijgt het kwik op de meeste plekken niet verder dan 32 tot 36 graden.

Klimaatzones
In Mexico komen de volgende klimaatzones voor:
Af - tropisch regenwoudklimaat
Am - tropisch moessonklimaat
Aw - tropisch savanneklimaat
BSh - warm steppeklimaat
BSk - koud steppeklimaat
BWh - warm woestijnklimaat
BWk - koud woestijnklimaat
Cfa - warm zeeklimaat
Cfb - gematigd zeeklimaat
Csa - warm mediterraan klimaat
Cwa - warm Chinaklimaat
Cwb - gematigd Chinaklimaat

Seizoenen
Er is geen sprake van duidelijk afgetekende seizoenen voor heel Mexico. De soorten en lengte van de seizoenen variëren heel erg per streek. Zo zijn er gebieden waar men echt een regenseizoen en een droge periode kent, terwijl in sommige woestijngebieden er juist weer sprake is van een gematigd en een warm seizoen. Voor een duidelijke klimaatinformatie per streek of stad verwijzen we dan ook graag naar het klimaat van Mexico op de site klimaatinfo.nl, waar je voor tientallen plekken in Mexico gedetailleerde klimaatinformatie kunt vinden.

Regen
De kans dat je in Mexico door een regenbui getroffen wordt is niet zo groot. De noordelijke kuststrook is het natste met een gemiddelde jaarlijkse neerslagsom die rond de tweehonderd millimeter ligt. Zuidwaarts neemt de hoeveelheid snel af, waarbij sommige locaties in het zuiden van Mexico jaarlijks minder dan 10 millimeter regen ontvangen. Vooral in de zomer is de kans op regen minimaal in Mexico.

Extra informatie
- Mexico-Stad heeft op veel dagen te maken met een dikke laag smog boven de stad. Vooral tijdens langdurige droge periodes is dit goed merkbaar
- de Sonorawoestijn kent de hoogste temperaturen, die op kunnen lopen tot boven de veertig graden Celsius
- orkanen kunnen zowel vanuit oostelijke richting als vanuit het westen Mexico bereiken
- op het schiereiland Yucatan domineert de noordoost-passaat
- sneeuwval komt in de bergen voor maar kan bij uitzondering ook sommige lager gelegen gebieden bereiken
- de natste gebieden van Mexico vind je in Tabasco, waar de jaarlijkse neerslagsom gemiddeld tussen de 2400 en 3000 millimeter ligt

klimaat en weer toegelicht
Klimaatgegevens zijn gebaseerd op de registratie van het weer gedurende een langere periode (dertig jaar). De klimaatcijfers die daaruit voortvloeien zijn langjarige gemiddeldes. Op basis van deze cijfers kan het klimaat beschreven worden en ingedeeld worden binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger.
Het weer is een momentopname waarbij vooral de temperatuur, het weerbeeld, de wind, de neerslag en de zonneschijn van een bepaald moment weergegeven wordt. De weersverwachting is een voorspelling op basis van computermodellen in combinatie met meetgegevens. De weersverwachting kan redelijk nauwkeurig zijn, maar de kans dat de experts er compleet naast zitten is altijd aanwezig, zeker in gebieden en periodes dat het weer een grillig karakter heeft.
meer over het klimaat & weer van Mexico
het klimaat van Mexico
winterzon in Mexico
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen