voorpagina ● landenlinks  ● contact

over TsjechiŽ

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rapport voor TsjechiŽ
cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
zomerzon
winterzon
wintersport
winkelen
prijspeil
veiligheid
Beoordelingen op basis van informatie op diverse beoordelingssites en eigen ervaringen. Maximum is vijf sterren.
... meer beoordelingen

TsjechiŽ  informatie

belangrijke plaatsen & streken
bezienswaardigheden
feiten & cijfers
geld
informatie
kraanwater
landkaart
meer over TsjechiŽ
risico's
reizen naar TsjechiŽ
spreekbeurt
taal
vliegtijd
telefonie

 TsjechiŽ

TsjechiŽ is een republiek die ontstaan is na het uiteenvallen van het land Tsjecho-Slowakije op 1 januari 1993. De Tsjechische Republiek ligt in centraal Europa, ten oosten van Duitsland, ten noorden Oostenrijk en ten westen van Polen en Hongarije. TsjechiŽ behoort sinds 2004 tot de Europese Unie. Voor het uiteenvallen van Tsjecho-Slowakije is er een lange periode van communisme geweest. Na de Tweede Wereldoorlog vormden de Slowaakse Republiek en het Protectoraat Bohemen en MoraviŽ samen de Derde Tsjecho-Slowaakse Republiek. In 1948 ontstond er na een staatsgreep een communistische dictatuur, waarbij het land zich aansloot tot het Oostblok. In 1960 veranderde de naam van het land in de Tsjecho-Slowaakse Socialistische Republiek. Dit bleef zo tot vlak na de Fluwelen Revolutie, waarbij er een eind kwam aan de alleenheerschappij van de communistische partij en de democratie zich weer kon herstellen. Enkele jaren later verlieten zowel TsjechiŽ als Slowakije de opgeheven staat Tsjecho-Slowakije, waarna TsjechiŽ als zelfstandig land verder kon. Van alle landen uit het voormalig Oostblok heeft TsjechiŽ het snelste de koers ingezet richting een stabiele democratische economie, die goed aansluit bij West-Europa.

Daadkrachtig optreden van de overheid en veel steun vanuit de bevolking hebben ervoor gezorgd dat een voormalig communistische gebied in sneltreinvaart uit kon groeien tot een modern land waarbij de sporen van het communisme snel weggewist zijn. Niet verdwenen zijn de typische wijken met communistische hoogbouw, waar men in fantasieloze appartementen samenleefde. Wat je wel ziet is dat deze wijken veelal kleur hebben gekregen, zowel letterlijk (door het schilderen van de flatgebouwen) als door het toevoegen van nieuwe winkelcentra, mooie parken en allerlei vormen van recreatie.


donkere lucht boven het centrum van Ceske Budejovice - © Dimi3.nl

TsjechiŽ als vakantiebestemming

TsjechiŽ is een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse en Duitse toeristen. De interesse voor TsjechiŽ als vakantieland komt voort uit zeer verschillende invalshoeken. Zo kent het land een rijke historie. Diverse machtige families en koningshuizen hebben in het gebied gewoond dat we tegenwoordig kennen als het land TsjechiŽ. Deze machtige mensen hebben ervoor gezorgd dat er verspreid door TsjechiŽ prachtige kastelen en ander erfgoed te vinden is. Zo staan er maar liefst een dozijn aan locaties in TsjechiŽ op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zoals de historische centra van de steden Praag, Českż Krumlov, Telč en KutnŠ Hora. De bezienswaardigheden van TsjechiŽ zorgen ervoor dat er redelijk wat stedentrips en rondreizen naar TsjechiŽ plaatsvinden. Praag is veruit de populairste stedentripbestemming. Deze Tsjechische hoofdstad behoort de afgelopen jaren steevast tot de top tien best bezochte steden van Europa. Vooral het romantische karakter van de stad heeft hier een groot aandeel in. Dit imago heeft Praag vooral te danken heeft aan de Karelsbrug, de burcht en het Oude Stadsplein. Českż Krumlov is een stad die steeds meer ontdekt wordt door mensen die mede dankzij Praag geÔnteresseerd raken in Tsjechische steden. Ook KutnŠ Hora en Brno worden steeds vaker bezocht door Nederlandse toeristen.

Het zijn niet alleen de steden die in de belangstelling staan van buitenlandse toeristen. Ook de natuur en de heerlijke eenvoud van het leven buiten de stad zorgen voor belangstelling van buitenaf. De glooiingen van het veelal beboste Tsjechische landschap zorgen alle maanden van het jaar voor een fraai decor. De soms ronduit sprookjesachtige dorpen maken het geheel af. TsjechiŽ is mede vanwege de fraaie natuur ook een populaire kampeerbestemming. Kamperen in TsjechiŽ betekent in veel gevallen nog dat je op vrij kleinschalige campings staat, waar een gemoedelijke sfeer heerst. Grote vakantiedorpen met duizenden kampeerders zie je in TsjechiŽ amper. Wat dat betreft kun je gerust stellen dat het toerisme de sfeer (nog?) niet zo verpest heeft zoals het dat in de meer zuidelijke landen van Europa wel gedaan heeft. In de wintermaanden staan de wintersporten centraal rond het Lipnomeer en in het Reuzengebergte. TsjechiŽ is vooral bij beginnende wintersporters en bij gezinnen met kinderen populair.


het dorp Rozmberk nad Vltavou - © Dimi3.nl

Eten & drinken

Hoewel je als toerist steeds meer te maken krijgt met internationale keukens, zul je op veel plekken in TsjechiŽ nog kennis maken met de traditionele keuken. Veel vlees aangevuld met aardappelgerechten, knoedels en kaas vormen de basis van een groot aantal gerechten in TsjechiŽ. De gerechten zijn over het algemeen vrij simpel in basis, maar wel zeer smaakvol. Wie culinaire hoogstandjes wil zien met veel opsmuk die zal de nieuwe restaurants in grote steden zoals Praag op moeten zoeken. Daar zie je de Ďhaute cuisineí langzaam aan oprukken. Wat je in toeristisch gebieden ook ziet is de opkomst van buitenlandse keukens. Italiaans is erg populair, maar ook de Oosterse keuken zie je op steeds meer plekken verschijnen, net als op enkele plekken tapasrestaurants en Mexicaanse restaurants.

De Tsjechische keuken is vooral geÔnspireerd op gerechten van omringende landen. De worstcultuur uit Duitsland zie je ook hier in TsjechiŽ terug. Uit de Hongaarse keuken is goulash overgewaaid (met knoedels) en vanuit Oostenrijk zie je (vooral in de zuidelijke regionen van TsjechiŽ) de bekende gepaneerde varkens- en kalfsschnitzels op de menukaarten voorbijkomen. Varkensvlees is in alle vormen erg populair in TsjechiŽ, maar ook wild en gevogelte wordt veel gegeten. Vleesgerechten worden o.a. met bosvruchten zoals bosbessen of met paddenstoelen zoals wilde cantharellen gegeten. Erg smaakvol zijn stoofpotten en zacht gegaard vlees zoals wild zwijn.


dit zie je veel op de menukaarten: gepaneerde schnitzels - © Dimi3.nl

Houd er rekening mee dat de porties vlees die geserveerd worden voor onze begrippen vrij groot kunnen zijn. Daartegenover is de groenteconsumptie aanzienlijk minder dan wat we in Nederland gewend zijn. In restaurants ligt er op een bord vaak niet meer dan een verdwaald blaadje sla en een stukje tomaat. Als je echt een goede portie groente wilt eten dan moet je dat eigenlijk apart bestellen. Dat kan als salade vooraf of als bijgerecht. Ook warme groentes zijn meestal wel bij te bestellen. Bij vleesrestaurants zie je vaak ook zuurkool of koolsalade op de menukaart staan. Voor de Tsjechen zelf is de lunch over het algemeen het belangrijkste gerecht van de dag. Hierbij wordt er vooral warm gegeten. Brood eet men bijna alleen maar in de ochtend.

Tsjechen zijn echte bierdrinkers. Het bij ons zo populaire pils (pilsener) kent haar oorsprong in TsjechiŽ. Uit de stad Plzeň komt Pilsner Urquell, het oerpils waarop veel bieren uit Nederland gebaseerd zijn. Uit Českť Budějovice komt Budvar. Dit is het eigenlijke Budweiser bier, een merk dat tegenwoordig in Amerikaanse handen is. Bier drinkt men vooral in restaurants, bars en bierhallen. Ook wijn geniet veel populariteit in TsjechiŽ. In TsjechiŽ zelf worden wijnen geproduceerd, die zeker de moeite waard zijn. Ook importwijnen genieten veel populariteit in TsjechiŽ. Op het gebied van alcoholische dranken is TsjechiŽ een land waar men alle internationale soorten gedistilleerde dranken kan kopen. Wodka is vrij populair net als brandewijn op basis van vruchten zoals pruimen. Een lokaal aperitief is Becherovka dat volgens een geheim recept wordt gestookt. Het resultaat laat zich het beste als een soort kruidenbitter omschrijven.


simpel, maar heel erg lekker: knoflooksoep - © Dimi3.nl

Goedkoop

TsjechiŽ staat bekend als een goedkope bestemming. In de meeste gevallen gaat dat zeker op. Wat je echter wel ziet is dat mede door de aanwezigheid van buitenlandse investeerders en ketens de prijzen wel gestaag aan het stijgen zijn. Waar het toerisme welig tiert, daar nemen ook de prijzen van accommodaties, eten en drankjes toe. Dit is vooral merkbaar in Praag, waar de kamerprijzen in en rondom het historisch centrum voor Tsjechische begrippen op een hoog niveau liggen. Ook rondom het populaire Lipnomeer  in Zuid-Bohemen zijn de prijzen de afgelopen jaren aardig gestegen. Wie echter de grootste toeristenconcentraties en de meer luxueuze hotels vermijdt die heeft in TsjechiŽ een prima budgetbestemming waar je nog waar voor je geld krijgt..


TsjechiŽ routekaarten en landkaarten

belangrijke plaatsen & streken

Praag de hoofdstad Praag is de grootste toeristische attractie van TsjechiŽ
Českż Krumlov de historische binnenstad van deze romantische stad staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco
Brno de tweede stad van het land
Holaöovice het spookdorp dat uitgegroeid is tot een prachtige bezienswaardigheid
Reuzengebergte op de grens met Polen ligt dit prachtige natuurgebied
Českť Budějovice de plek waar het bekende Budweiser bier eigenlijk vandaan komt
Roěmberk nad Vltavou middeleeuws dorp waar eeuwenlang ťťn van de machtigste families in de Bohemen woonde
KutnŠ Hora plaats waar de zilverwinning voor rijkdom heeft gezorgd
Hradec KrŠlovť Oost-Boheemse stad met fraaie contrasten
Olomouc stad die vooral bekendheid geniet vanwege de prachtige pestzuil
Lipnomeer kunstmatig stuwmeer dat voor veel toerisme naar deze regio zorgt
Telč ťťn van de mooiste stadjes van TsjechiŽ

bezienswaardigheden

VyööŪ Brod klooster ťťn van de mooiste kloosters in centraal Europa
Roěmberk nad Vltavoukasteel dit kasteel was jarenlang het thuis van de Rosenbergfamilie en is tegenwoordig
pestzuilen in menig Tsjechische stad tref je de zogenaamde pestzuilen aan
Krumlovkasteel ťťn van de vele mooie kastelen in Zuid-Bohemen
Villa Tugendhat hoogstaand voorbeeld van moderne architectuur
Kathedraal van Sint Barbara indrukwekkende gotische kathedraal in de stad KutnŠ Hora
Drievuldigheidszuil zeer fraaie erezuil in het centrum van Olomouc
Joodse wijk van TřebŪč schoolvoorbeeld van een Europese Joodse wijk

feiten & cijfers

Hoofdstad: Praag
Regeringsvorm: constitutionele monarchie
Oppervlakte: 78.865 km≤
Aantal inwoners: ruim 10 miljoen
Belangrijkste religies: Rooms-katholiek (26%)
taal
OfficiŽle talen: Tsjechisch
Belangrijkste spreektalen: Tsjechisch en in beperkte mate Duits, Pools en Romani.
In toeristengebieden kun je over het algemeen prima terecht met Duits en in mindere mate met Engels.
geld
Munteenheid: Tsjechische kroon
Valuta code: CZK
Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina
Geldautomaten: zijn ruimschoots aanwezig
Creditcards: de grote creditcards worden op redelijk wat plekken, maar zeker niet overal geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina
Fooien in restaurants: gemiddeld 5% tot 10% (niet verplicht)
kraanwater
Het kraanwater in TsjechiŽ is op de meeste plekken drinkbaar, maar heeft vaak een sterke bijsmaak van chloor. Beter is het daarom om mineraalwater uit flessen te drinken.
telefonie
De landcode om naar telefoonnummers in TsjechiŽ te bellen is 00420 of +420.
Vanuit TsjechiŽ naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer.
Bij het gebruik van een landcode moet u altijd de eerste 0 (nul) van het te bellen nummer weglaten.
Het mobiele netwerk in TsjechiŽ is van uitstekende kwaliteit. In de dunner bevolkte delen van het land kan de dekking slechter zijn, met name in het Reuzengebergte.
Nederlands toestel/abonnement gebruiken? Lees de mobiele telefoon informatie.
risico's
Terreuraanslagen: laag risico
Orkanen: geen risico
Aardbevingen: vrijwel geen risico
Reizigersdiarree: vrijwel geen risico
Malaria: geen risico
Gewelddadige demonstraties: laag risico
Gewelddadige overvallen:
laag risico
Staatsgrepen: vrijwel geen risico
Ontvoeringen van toeristen: vrijwel geen risico

Lees meer informatie over veiligheid en het actuele reisadvies

reizen naar TsjechiŽ
Vliegen: er zijn vluchten vanaf verschillende luchthavens naar Praag. Ook kun je vanaf Eindhoven naar Brno vliegen. Wil je naar het Lipnomeer toe dan kun je naar Linz in Oostenrijk vliegen.
Treinreizen: uitstekende mogelijkheden om per trein naar TsjechiŽ te reizen. Praag is de belangrijkste spoorbestemming in TsjechiŽ
Met de auto: TsjechiŽ is prima via de weg te bereiken. Via de Duitse autosnelwegen ben je binnen zeven tot elf uur in TsjechiŽ. Houd er rekening mee dat je voor de Tsjechische snelwegen een tolvignet nodig hebt.
vliegtijd
De vliegtijd of vluchttijd naar TsjechiŽ vanaf Amsterdam Schiphol Airport:
Praag Ī 1:15 uur
Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

Lees alles over vliegtijden / vluchttijden

spreekbeurt
Wil je een werkstuk over TsjechiŽ maken of een spreekbeurt over TsjechiŽ houden? Je kunt natuurlijk een spreekbeurt over TsjechiŽ downloaden als je dat wilt. De kans is echter groot dat de leraar ontdekt dat je je spreekbeurt van het internet geplukt hebt. Ons advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. De informatie over TsjechiŽ op onze site zal je daar zeker bij helpen. Met onze spreekbeurttips zorg je ervoor dat jouw spreekbeurt over TsjechiŽ een goed cijfer scoort.
meer over TsjechiŽ
alles over TsjechiŽ
TsjechiŽ informatie
TsjechiŽ reisinformatie
TsjechiŽ voor beginners
bijzondere plaatsen in TsjechiŽ
het klimaat van TsjechiŽ
... meer handige sites

informatie over plaatsen in TsjechiŽ:
Brno
Českť Budějovice
Českż Krumlov
Českż Krumlov
Hradec KrŠlovť
KutnŠ Hora
Lipnomeer
Lipnomeer
Olomouc
Pilsen
Praag
Praag
Praag
... meer steden

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen